Op stapVideo

Fotoserie: 206e Adrillen als vanouds druk bezocht (video)

- advertentie -

Winschoten – Met een oorverdovende knal uit een klein kanon is de 7e november de 206e  Adrillen door burgemeester Cora-Yfke Sikkema geopend. In het jaar 1816 was de eerste Adrillen en was toen één van de grootste veemarkten in de provincie Groningen. “Wij kunnen het ons nu niet meer voorstellen, maar in het jaar 1891 werden er maar liefst 2200 dieren aangeboden. Naast vee was er toen ook al een grote warenmarkt.” zegt burgemeester Sikkema.

- advertentie -

“In die jaren werden de boerenknechten en -meiden op de eerste november uitbetaald. Deze knechten en meiden werkten de hele zomer door en met Allerheiligen kregen ze dus hun jaarsalaris. De markt was toen de ideale plek om de verdiensten om te zetten in kleding, huishoudelijke artikelen en natuurlijk ook in enige ‘vloeibare genoegens’. Ook toen had de markt een sociale functie. Mensen kwamen op de markt familie en vrienden tegen die ze lange tijd niet hadden gezien”, aldus de burgemeester.

Refia Doevendans
De nieuwe stadsdichter Refia Doevendans beleefde op deze opening van de Adrillen haar vuurdoop. Met een persoonlijk gedicht heeft ze haar eerste stempel gezet voor een groot evenement in Winschoten. Verder waren collega burgemeester Jaap Kuin van Pekela en Reiny Kuiper wethouder van Pekela en Marcus Ploeger wethouder in Midden Groningen aanwezig. Maar ook uit Duitsland burgemeester van de stad Leer Claus-Peter Horst en burgemeester Helmut Geuken van Weener, zijn op de uitnodiging afgekomen.

Toeloop
Ook dit jaar is de toeloop naar de Adrillen groot te noemen. Voor velen is dit het jaarlijkse grote Winschoter uitje, waarvoor een vrije dag wordt opgenomen. Met de kermis op het Marktplein en alle kroegen open, waarvan enkelen live muziek hebben georganiseerd,  is er veel vertier. Ook op de markt op de Venne met zo´n 100 kramen is het een drukte van belang.

Foto’s: Dave Leeuwerik & Ina Muntinga
Video: Quintin Stoetman & Jeroen Bos
Tekst: Frans Stegeman

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button