Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Politiek

Gemeenteraad kritisch over In den Stallen als mogelijke opvanglocatie voor vluchtelingen en statushouders

- advertentie -

Winschoten – Maandagavond stond in Halte Democratie in Winschoten een extra gemeenteraadsvergadering op het programma. In de raadsvergadering werd gesproken over de mogelijke inzet van In den Stallen tussen Winschoten en Beerta als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen en statushouders.

- advertentie -

De partijen in de gemeenteraad konden tijdens deze vergadering aangeven hoe zij staan tegenover de mogelijke opvang in In den Stallen. Eerder ging de gemeente al met omwonenden in gesprek en deze omwonenden kregen tijdens een vorige raadsvergadering ook de kans om hun visie te geven op de plannen.

Veel partijen lieten vanavond blijken dat ze graag duidelijkere criteria willen bij het beoordelen van de geschiktheid van mogelijke opvanglocaties. Een motie die hierover werd ingediend door de VVD werd uiteindelijk ook aangenomen. Ook de vraag of er mogelijke alternatieve locaties waren, lag veelvuldig op tafel.

Nico Postmus van Oldambt Aktief opperde om bij gebrek aan beschikbare opvangplekken wellicht stacaravans of een cruiseschip in te zetten als opvangplek. Het college gaf aan dit echter niet als optie te zien, wel is het inzetten van tijdelijke flexwoningen in de toekomst mogelijk een optie als er een tekort aan opvangplekken is.

Burgemeester Sikkema benadrukte dat de gemeente verplicht is om statushouders en Oekraïense vluchtelingen te huisvesten en dat Oldambt op dit moment niet aan die verplichting voldoet. Omdat er op korte termijn geen geschikte alternatieve locaties zijn, is In den Stallen nu in beeld om veertig tot tachtig vluchtelingen uit Oekraïne en maximaal twintig statushouders tijdelijk te huisvesten. Sikkema liet weten dat de bedoeling is dat dit, als het doorgaat, in principe voor een jaar is, met een eventuele verlenging van nog een jaar.

De raad was echter niet overtuigd van de geschiktheid van In den Stallen als opvanglocatie, want de VVD, Oldambt Aktief, PVV, PvdA, VCP, Gemeentebelangen en SP gaven aan de locatie niet geschikt te vinden en het CDA sprak uit ook twijfels te hebben. Het college zal nu een afweging gaan maken en binnenkort een besluit nemen over het inzetten van In den Stallen als opvanglocatie. Wanneer dit besluit exact genomen zal worden is nog niet bekend.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button