Gemeente

Een terugblik op de week van de Oldambtster Klimaatburgemeester

- advertentie -

WinschotenAbel Vos, inwoner van Nieuwolda, mocht zich afgelopen week tijdens de Nationale Klimaatweek Klimaatburgemeester van Oldambt noemen. Abel is veel met het klimaat bezig en hoopt met zijn duurzame voorbeeld mensen in zijn directe omgeving aan te zetten tot actie.

- advertentie -

“Ik vind het belangrijk dat we met zijn allen goed omgaan met energie. Daarnaast wil ik, in deze tijd met hoge energieprijzen, zoveel mogelijk mensen helpen met besparen”, aldus Klimaatburgemeester Abel Vos. Wethouder Jurrie Nieboer overhandigde zaterdag 5 november een Klimaatburgemeester-oorkonde aan Abel.

Acties Klimaatburgemeester
Abel is al een aantal jaren van het gas af en probeert daarnaast ook andere mensen aan te sporen om energie te besparen, zodat we met elkaar de CO2-uitstoot kunnen verminderen. Hij hoefde dan ook niet lang na te denken om zich aan te melden als Klimaatburgemeester. Hij heeft afgelopen week meerdere presentaties mogen geven, waarin hij handvatten uitreikte over welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen.

“Energie besparen hoeft niet altijd veel geld te kosten. Er valt veel winst te behalen door alleen al bewust om te gaan met energie”, aldus de Klimaatburgmeester. Abel is werkzaam bij Nieuwborgen.net, een project met als doel om de dorpen Nieuwolda en Wagenborgen aardgasvrij te maken. In eerste instantie was hij als inwoner van Nieuwolda nauw betrokken bij dit project. Dit vond hij zo leuk, dat hij zijn toenmalige baan heeft opgezegd en als energieadviseur/taakgroepleider bij Nieuwborgen.net aan de slag is gegaan. Wethouder Jurrie Nieboer is enthousiast over Abel als Klimaatburgemeester:

“Het is goed dat er Klimaatburgemeesters in het leven worden geroepen. Abel is de aangewezen persoon hiervoor. Hij staat midden in de gemeenschap en kan vanuit eigen motieven andere mensen aansporen om bewust met energie om te gaan en tips te geven.”

Klimaat in Oldambt
De Nationale Klimaatweek is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Tijdens deze week wil het ministerie van EZK de aandacht vestigen op duurzame, klimaatbewuste initiatieven die vanuit de samenleving worden ontplooid.

- advertentie -

“Wij zijn erg blij met dit soort acties van het Rijk. In Oldambt hebben we klimaat en energiebesparing ook hoog op de agenda staan. Zo hebben we o.a. het project Aardgasloze gebouwen, waarbij we gemeentelijke gebouwen aardgasloos maken en het project Nieuwborgen.net, waarbij de dorpen Wagenborgen en Nieuwolda aardgasvrij worden gemaakt”, aldus wethouder Jurrie Nieboer.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button