Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Algemeen
Veel gelezen

Fotoserie: Sint Maarten vieren is anders dan vroeger, nu gaat het voor de lol

- advertentie -

Winschoten – Op 11 november wordt het feest van Sint-Maarten gevierd, ’s avonds gaan kinderen met een lampion in de hand langs de deuren. Na het aanbellen zingen ze liedjes ter ere van Sint Maarten en krijgen daarvoor een traktatie, meestal snoep of fruit.

- advertentie -

In Winschoten kiezen heel veel kinderen voor de ondernemers in de Langestraat en veelal staat een medewerker al in de deuropening om de kinderen te verwelkomen. Ze worden dan meestal getrakteerd op snoep.

Volgens de verhalen gaf de gulle Sint-Martinus (Maarten) bijna al zijn spullen aan de armen. Zelfs zijn mantel sneed hij doormidden, om de helft aan een bedelaar te schenken.  Pas daarna vervolgde Martinus zijn weg naar huis. Martinus overleed op 8 november 397 en werd op 11 november begraven.

Vroeger gingen arme kinderen op zijn feestdag langs de deuren met lampionnen, in de hoop op iets lekkers om de winter door te komen. Tegenwoordig doen kinderen dat voor de lol.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button