Weerbericht

Eerste lokale vorst van het najaar

- advertentie -

Landelijk- Op het weerstation Ell in Limburg koelde het afgelopen nacht af naar -1,1 graden. Daarmee is de eerste lokale vorst van het najaar gemeten. De vorige keer dat het ergens in ons land op 1,5 meter hoogte vroor was op 9 mei. In Leeuwarden daalde het kwik toen naar -0,6 graden.

- advertentie -

Niet alleen in Ell, maar ook in Woensdrecht daalde de temperatuur tot onder nul. Aan de grond vroor het het in het zuiden op meerdere plaatsen, maar de eerste vorst aan de grond werd op 20 september al genoteerd. In Eindhoven was het vlak boven de grond -4,7 graden.

Eerste vorst van het najaar later dan normaal
Met 14 november is de eerste lokale vorst later dan gebruikelijk, want in het huidige klimaat komt het gemiddeld op 23 oktober voor het eerst tot plaatselijke vorst. De meest vroege datum voor de eerste plaatselijke vorst is 15 september 1971. Op het KNMI-station Deelen in Gelderland daalde de temperatuur toen naar -0,1 graden. Een dag later, op 16 september, kwam het op meerdere plaatsen tot vorst. In Winterswijk werd het -2,4 en in Soesterberg -2,2 graden. Ook De Bilt had toen vorst. Met -0,4 graden was het daarmee de meest vroege officiële vorstdag na de zomer.

22 jaar geleden recordlaat
In het jaar 2000 was de eerste nachtelijke vorst erg laat. Pas op 16 december verscheen er een minnetje voor de temperatuur. In Gilze-Rijen daalde de temperatuur naar -1,8 graden. Op 17 december van dat jaar noteerde ook De Bilt een vorstdag. Het was dan ook de meeste late officiële vorstdag ooit.

Twente vaak de primeur
Vorig jaar daalde de temperatuur op 16 oktober voor het eerst lokaal tot onder nul. In 2020 was 17 oktober de eerste lokale vorstdag en in 2019 vond de eerste vorstdag op 29 oktober plaats. Dit jaar dus niet, maar in alle gevallen had Twente toen de primeur. Ook in 2018 was het meetpunt Twente met de eerste vorst. Toen was het al op 29 september het geval.

Online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/14-11-2022-eerste-lokale-vorst

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button