Weerbericht

Vrij onstuimige jaarwisseling

- advertentie -

Landelijk – Er staat een bijzonder zachte oudejaarsdag op het programma. De regen trekt langzaam naar het noorden weg, maar in het midden en noorden blijft het mogelijk tot ver in de middag nog nat. Vanmiddag kan met name in het zuiden en zuidoosten de zon af en toe doorbreken. De temperatuur stijgt dan naar 12 of 13 graden in het noorden tot liefst 17 graden in de zuidelijke provincies. Zuid-Limburg zou met wat meer zonneschijn zelfs plaatselijk aan 18 graden kunnen komen.

- advertentie -

Wanneer deze temperaturen uitkomen dan is het niet alleen de warmste 31 december ooit gemeten, maar kunnen we mogelijk zelfs spreken van de warmste decemberdag uit de volledige meetgeschiedenis. In De Bilt staat het all-time maandrecord op 15,3 graden (gemeten in 1977 èn in december 2015).

Jaarwisseling met een stevige wind
We sluiten 2022 dus af met bijna lenteachtige temperaturen, maar het weerbeeld is gewoon herfstachtig. Dat geldt ook voor de jaarwisseling. Er staat een stevige zuidwestenwind: boven land matig en soms vrij krachtig, windkracht 4 tot 5, en aan zee waait het meestal krachtig met windkracht 6. Vlak aan zee en in het noorden kan rond de jaarwisseling zelfs af en toe een windkracht 7 staan en daar zijn dan windstoten mogelijk rond 70 km/uur. Elders in het land worden rond middernacht windvlagen verwacht tussen 40 en 60 km/uur.

Het weerbeeld lijkt wel overwegend droog te zijn, zowel op oudejaarsavond als tijdens de jaarwisseling. Als er wat regen valt is dat in het westen en noordwesten van ons land; in het zuidoosten komen enkele opklaringen voor. De temperatuur ligt rond de jaarwisseling tussen 12 en 15 graden en daalt tijdens nieuwjaarsnacht nauwelijks.

Zeer zachte start van 2023
Het nieuwe jaar beginnen we eveneens wisselvallig en bijzonder zacht. Zondag trekken vooral in de middag en avond enkele regenzones van zuidwest naar noordoost over het land. De grootste kans op droog weer maakt het zuidoosten van ons land en daar worden ook weer de hoogste temperaturen verwacht. Als de zon in Zuid-Limburg even doorbreekt kan het daar 16 graden worden, elders liggen de maxima tussen 11 en 14 graden.

Een belangrijk verschil met voorgaande dagen vormt echter de wind. De stevige en vlagerige wind raken we kwijt en zondagmiddag staat er nog maar een zwakke of matige zuidwestenwind, kracht 2 of 3.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button