Weerbericht

Langdurige regen aan begin weekend

- advertentie -

Landelijk – Door passage van een groot regengebied is het zaterdag grijs en nat met veel wind. Met 9 tot 11 graden is het vrij zacht. Zondag is het enkele graden kouder met buien. Wel zijn er dan droge perioden waarin de zon regelmatig schijnt. Na het weekend wordt het kouder met kans op vorst in de nacht. Het is wisselvallig met zon en buien met kans op natte sneeuw.

- advertentie -

Het weer van zaterdag laat zich makkelijk omschrijven. Het is grijs, nat en winderig. Een groot regengebied trekt vanuit het westen over het land. In de ochtend is het in het oosten mogelijk nog een tijdje droog, maar in het westen beginnen we de dag met regen.
In de middag regent het langdurig en vooral in het zuiden en zuidoosten valt een flinke hoeveelheid regen. In het noordwesten neemt de regen in de loop van de middag af. De temperatuur stijgt naar 9 graden in het noorden tot lokaal 11 graden in het zuidwesten. Deze waarden worden pas aan het eind van de middag bereikt.

Het is vrij zacht voor de tijd van het jaar, maar door de regen en een matige tot vrij krachtige wind zou je dat niet zeggen. Vooral de combinatie van regen en wind kan lastig zijn. Marktkraamhouders zullen moeite moeten doen om hun koopwaar droog te houden. En met z’n tweeën onder een paraplu blijf je op de winderige stukken ook niet droog. Aan de kust gaat het hard waaien uit het zuiden tot zuidwesten.

Kouder, maar ook wat zon
Zondag is het met 7 of 8 graden wat kouder, maar het wordt wel de beste dag om naar buiten te gaan. Behalve wolkenvelden en enkele buien zijn er ook perioden met wat zon. De wind komt uit het zuidwesten tot westen en is in de kustprovincies vrij krachtig tot krachtig. In de ochtend waait het aan de noordwestkust hard met kans op zware windstoten. In het binnenland is de wind matig en in de middag neemt de wind iets in kracht af. Doordat het in de loop van de dag wat kouder wordt, kan uit een enkele bui ook wat hagel vallen.

Een beetje winter
Het vooruitzicht naar komende week is licht winters. De middagtemperatuur daalt naar 2 tot 5 graden. Het wordt wisselvallig weer met een afwisseling van wolken, zon en buien. Deze buien kunnen winters zijn met behalve regen ook natte sneeuw en hagel. Daarbij staat wel minder wind dan in het weekend. In de avond en nacht kan het tot vorst komen en ook aan het begin van de ochtend kan het vriezen. De autoruiten zullen af en toe gekrabd moeten worden en ook lokale gladheid is mogelijk. Of het door sneeuwval tijdelijk nog even wit wordt is onzeker.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button