Cultuur

Matangi Quartet met eerbetoon aan Simeon ten Holt in De Klinker

- advertentie -

Winschoten – Op 5 maart een klassiek concert in De Klinker met het Matangi Quartet met een eerbetoon aan componist Simeon ten Holt die dit jaar 100 jaar geleden is geboren.

- advertentie -

Op vrijdag 20 januari en zondag 22 januari speelt Matangi, aangevuld met 3 gastspelers, Palimpsest van Simeon ten Holt, in respectievelijk de Nieuwe Kerk in Den Haag en de Amstelkerk in Amsterdam. Palimpsest grijpt terug op een Griekse hergebruikte perkamentrol waar na verwijdering van de oorspronkelijke tekst, de oude tekst toch leesbaar blijft. Ten Holt schreef dit werk in 1993 voor 7 strijkers. Matangi brengt dit programma in hun serie Matangi Moments. Ook tijdens de Simeon ten Holt Dag in TivoliVredenburg aanstaande zondag 29 januari brengt Matangi Palimpsest ten gehore.

Canto Ostinato Strings Attached
Vanaf 9 februari vervolgt Matangi de Canto Ostinato Strings Attached tour langs een aantal Nederlandse concertzalen. De oorspronkelijke tour was in 2021 onderbroken door corona. Aanleiding van deze serie was de gelijknamige succesvolle CD van het kwartet uit 2020. Simeon ten Holt gaf vlak voor zijn sterven akkoord aan Matangi voor de bewerking van de Canto Ostinato voor strijkers. Zoals bekend was de componist niet altijd gelukkig met de vele niet-piano bewerkingen van de Canto Ostinato. In Canto Ostinato Strings Attached werkt Matangi samen met kunstenaar Gerard de Bruyne die tijdens de concerten op de muziek van Ten Holt live tekent aan een audiovisueel kunstwerk.

(lees verder onder de foto)

Foto: ingezonden

Matangi
Het Haagse Matangi is in vierentwintig jaar uitgegroeid tot een van de meest prominente en veelzijdige ensembles in het Nederlandse muzieklandschap en op internationale podia. Wat de musici bindt, is een tomeloze creatieve nieuwsgierigheid naar andere muziekstijlen, naar nog onbekend repertoire en naar onverwachte samenwerkingen. Acteur/rocker Jim de Groot, die eerder de real-life soap ‘100 jaar samen’ over Matangi maakte, gaat vanaf januari 2023 de Matangi’s weer volgen in opmaat naar hun 25 jaar jubileum in 2024.

Het kwartet bracht in de afgelopen jaren ook een serie succesvolle CD’s uit. Hun album Outcast uit 2022, een ode aan drie muzikale dwarsliggers zoals Valentin Silvestrov, is genomineerd voor de prestigieuze International Classical Music Awards 2023 (ICMA).

(lees verder onder de foto)

Foto: ingezonden

Naast de programma’s en tournees rondom het werk van Simeon ten Holt is het kwartet in 2023 o.a. te zien in Stop de Tijd met o.a. Martin Fondse en Vrouwkje Tuinman en Romance met Nikola Meeuwsen. Op 11 en 12 maart presenteert Matangi haar eigen (Un)Heard Festival in Korzo Den Haag waar de Nieuw-Zeelandse componist John Psathas centraal staat.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button