Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Algemeen

Wie is jouw Valentijn?

- advertentie -

Oldambt – Vandaag, 14 februari is het Valentijnsdag. We vieren de liefde. Maar hoe is het eigenlijk ontstaan?Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van Valentijnsdag.

- advertentie -

Waarschijnlijk ligt de oorsprong bij Sint Valentijn. Hij was een jonge Romein die werd gemarteld maar bleef weigeren zijn christendom op te geven. Op 14 februari 269 na Christus stierf hij. De dag voor zijn executie zou hij een briefje hebben geschreven voor de dochter van een medegevangene waar hij verliefd op was. Hij ondertekende het met “Jouw Valentijn”.  Vandaar de traditie om kaarten anoniem ondertekenen met “Jouw Valentijn”. Hier zou ook de traditie vandaan komen om kaarten te ondertekenen met ‘jouw Valentijn’.

Een andere theorie verhaalt over een Romeinse priester, Valentijn genaamd. Keizer Claudius II verbood Romeinse soldaten om te gaan trouwen, hij dacht dat ongehuwde mannen betere soldaten zouden zijn. Priester Valentijn trouwde de jonge paren in het geheim, tot het door de keizer werd ontdekt, hij nam Valentijn gevangen, en veroordeelde hem tot de doodstraf.

Dan nog een heel andere theorie…Omstreeks 14 februari zouden vogels beginnen met paren…ook bij mensen zou op die dag de “paringsdrang” de kop op steken. Tja…alle theorieën hierover gaan ver terug in de tijd.

In Nederland vieren we Valentijnsdag nog maar kort, in tegenstelling tot andere Europese landen. Vanaf de jaren ’90 is de populariteit ervan toegenomen. Critici noemen het een feest van de commercie, bloemisten, juweliers en restaurants varen er wel bij.

Maar…wat de oorsprong ook is, de liefde is het toch waard gevierd te worden? Wie is jouw Valentijn?

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button