Algemeen

Burgemeester: “Wij zitten nu op onze maximale capaciteit wat vluchtelingen betreft, nu moet Nederland aan de bak”

- advertentie -

Winschoten – Al weer bijna een jaar zitten er vluchtelingen in het Lentis gebouw aan de Mr. D.U. Stikkerlaan. Een gebouw dat perfect geschikt is voor de opvang van nu 180 asielzoekers, waarvan 66 jongeren in een aparte vleugel.

- advertentie -

Alles is aanwezig, van keukens, recreatieruimtes, kleine ruimtes voor een kapsalon een aparte mannen- en vrouwenkamer, een naaiatelier, een soort kindercrèche, een grote binnentuin en natuurlijk de vele 2 persoons kamers. Burgemeester Cora-Yfke Sikkema blikte terug samen met wethouder Ger Klein die de portefeuille van de opvang statushouders en nu ook vluchtelingen van de burgemeester heeft overgenomen.

(lees verder onder de foto)

Foto: Frans Stegeman/ OldambtNu.nl

Nederland moet nu ook aan de bak
“Wat doen wij nu met de opvang van Oekraïners, vluchtelingen en statushouders. De Oekraïners zijn opgevangen in Scheemda, in het City hotel in Winschoten en binnenkort ook 2 gezinnen in Bad Nieuweschans. De vluchtelingen zijn in dit Lentis gebouw opgevangen. Op dit moment is het genoeg voor ons en nu moet de rest van Nederland ook aan de bak”., zegt de burgemeester.

Er zijn op dit moment niet of nauwelijks problemen met de Oekraïners, zowel in Scheemda als Winschoten niet. “In het begin waren er wel wat ongeregeldheden, maar op dit moment gaat het gewoon goed. Het blijven tenslotte ook gewoon mensen. Het heeft allemaal niet tot grootschalige situaties geleid.”

Weggestuurd
“Er is wel eens iemand weggestuurd er is toen gezegd, ‘dit is niet hoe wij met elkaar omgaan’, maar daar is het ook bij gebleven”, aldus mevrouw Sikkema. De meeste kinderen van de Oekraïners gaan naar school en vaak hebben ze zelf al een baan gevonden.

- advertentie -

Wat betreft het Lentis gebouw dit is voor 2 jaar gehuurd en het ziet er naar uit dat dit ook wel volgemaakt gaat worden. De volledige capaciteit wordt benut. In het begin is met 90 vluchtelingen gestart, maar dit zijn er nu inmiddels 180.

- advertentie - 

Sleutelconstructie
Burgemeester Sikkema: “Dit is een locatie met jongeren en volwassenen, maar wij merken dat deze volwassenen zich ook om de jongeren bekommeren en er is een familiaire sfeer ontstaan. Wat het mooie is aan deze locatie met twee vleugels, een vleugel met de minderjarigen en een vleugel met gezinnen en alleenstaande volwassenen, dat er een sleutelconstructie is.”

“De volwassenen kunnen niet bij de jongeren komen, andersom kan wel; de jongens kunnen niet naar de meisjes, maar de meisjes wel naar de jongens. Op deze manier wordt de veiligheid zoveel mogelijk gewaarborgd.”

Weinig problemen
Over het algemeen zijn er weinig problemen met deze vluchtelingen, waarbij heus wel eens wat is gebeurd, laat De COA vesting manager weten. Er is een bewonerscomité, die buurtbijeenkomsten organiseert, maar daar komen weinig mensen op af. Ook wordt er een nieuwsbrief bezorgd.

“Wij zijn er ons heel goed van bewust dat er wel eens iets kan gebeuren, maar ik krijg elke maandagochtend een overzicht wat er de afgelopen week heeft plaatsgevonden en in heel Oldambt gebeurd wel wat, maar rond dit centrum minimaal”, aldus de burgemeester.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button