Algemeen

“Graanrepubliek niet alleen aanwinst voor Bad Nieuweschans, maar voor heel Oldambt”

- advertentie -

Bad Nieuweschans – De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans is zaterdagmiddag officieel geopend. Ruim 2 jaar is aan dit project gewerkt, ook wel een beetje met vallen en opstaan. De start is gemaakt met Peter Brul, die heel veel zag in het mobiliseren van boeren om met andere graansoorten in deze regio nieuwe producten te maken. Want nu wordt er vooral wintertarwe verbouwd, wat alleen geschikt is als veevoer.

- advertentie -

Tijdens deze aanloopfase kwamen er meer partijen om de hoek kijken en zagen dat het plan van Brul niet toekomstbestendig was. Ondertussen was Hooghoudt er bij betrokken geraakt, bakker Wiebrand is er bijna vanaf het eerste uur bij geweest en zo langzamerhand is de coöperatie ontstaan. Directeur is Niels Grootenboer geworden en met onder andere zijn visie is er een nieuwe Graanrepubliek ontstaan, die in zijn huidige vorm vandaag door de burgemeester van Oldambt is geopend.

Handen ineen
Burgemeester Cora-Yfke Sikkema: “Met deze innovatie waarin boerenbedrijven en organisaties hun handen ineen hebben geslagen om een positieve draai te geven aan deze bedrijfstak. Deze samenwerking zorgt voor nieuwe werkgelegenheid en geeft een nieuwe impuls aan de agrarische sector. Door de innovatieve werkwijze is De Graanrepubliek een voorbeeld voor andere bedrijven in deze regio en daar buiten.”

“Dit project draagt ook bij aan positiviteit binnen onze regio. Inwoners van Bad Nieuweschans hebben al meerdere malen aangegeven dat op deze plek iets dergelijks moest komen. Ze zijn vanaf het begin betrokken geweest en zijn erg tevreden over dit project. Door te investeren in duurzame landbouw en behoud van het landschap is dit gebied nog aantrekkelijker geworden om te wonen, te werken en te recreëren. En deze locatie met restaurant, brouwerij, bakkerij en distilleerderij is niet alleen een aanwinst voor Bad Nieuweschans maar voor heel Oldambt”.

Onderwijs
De Graanrepubliek werkt ook samen met MBO en andere onderwijsinstellingen om jongeren kennis te laten maken met wat er allemaal mogelijk is met de productie van granen. Hiermee wordt er geïnvesteerd in de ontwikkeling van jong talent en worden er nieuwe mogelijkheden gecreëerd voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan of zich willen omscholen.

Deze coöperatie wil groeien met deze oude remise als centrale locatie met partners uit de regio. Zo is de haven aangekocht, direct gelegen naast deze oude remise,  waar men in de zomer een bootje kan aanmeren, om vervolgens van het terras te genieten, of een kijkje nemen in de innovatiewerkplaats, waar onderwijs en onderzoek, beleving en productie bij elkaar te vinden zijn.

- advertentie -

Grootse plannen
“De plannen zijn groots en als gemeente kijken wij hier naar uit en waar wij kunnen zullen wij onze medewerking hieraan verlenen. Maar vandaag staan wij op een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. Waar wij leren van onze geschiedenis en waar wij werken aan een duurzame toekomst van Oldambt”, zegt burgemeester Cora Yfke Sikkema.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button