Weerbericht

Toenemende kans op hooikoorts richting Pasen

- advertentie -

Landelijk – Mensen met een berkenpollenallergie kunnen in aanloop naar Pasen te maken krijgen met hooikoortsklachten. De eerste berken komen op steeds meer plaatsen tot bloei. Daarbij is het vaak droog en vrij zonnig, waardoor de hoeveelheid pollen in de lucht toeneemt.

- advertentie -

Wie last heeft van een berkenpollenallergie raden we aan niet te wachten tot de eerste klachten beginnen, maar tijdig met de hooikoortsmedicatie te beginnen. De hoeveelheid pollen in de lucht neemt komende week door het overwegend droge weer steeds verder toe. Door de zonneschijn komen steeds meer katjes van de berken tot bloei en daardoor wordt meer pollen verspreid. Het verschil in de ontwikkeling kan van boom tot boom flink verschillen. Zo kan de ene boom beginnen met slechts een enkel bloeiend katje, terwijl een andere boom veel sneller massaal in bloei komt.

Wie erg gevoelig is voor het pollen van de berk kan bij lage hoeveelheden berkenpollen al klachten ontwikkelen. Het pollen van de berk is sterk allergeen en veroorzaakt tijdens de piekperiode bij ongeveer een miljoen Nederlanders klachten.

Wanneer start het graspollenseizoen?
Halverwege april zal het berkenpollenseizoen waarschijnlijk zijn piek bereiken. Dit is het moment dat je (bij droog weer) de meeste klachten kunt verwachten. Naast de berk bloeien ook de iepen, populieren, essen, wilgen en de haagbeuken. Het pollen van deze bomen is licht allergeen en veroorzaakt bij veel minder mensen klachten. Eiken en beuken(hagen) komen later in april en in mei als laatste boomsoorten tot bloei. Ook deze veroorzaken geen of weinig allergieklachten.

Wie niet allergisch is voor het pollen van bomen, maar wel een graspollenallergie heeft, hoeft tijdens Pasen nog geen rekening te houden met hooikoorts. Naar verwachting zal het graspollenseizoen in de tweede helft van april beginnen. Als eerste komen dan vaak grassoorten zoals de grote vossenstaart tot bloei en daardoor kunnen lokaal wat eerste klachten ontstaan.

Dit jaar is er, na de natte maart, voldoende bodemvocht aanwezig en wordt ook vrij zonnig aprilweer verwacht. Dit zal de groei en bloei van het gras stimuleren. De massale bloei van het gras begint normaal gesproken eind april of begin mei. In mei en juni ondervinden een paar miljoen Nederlanders hooikoortsklachten.

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button