Weerbericht

Komende nacht vorst aan de grond

- advertentie -

Landelijk- In grote delen van het land kan de temperatuur komende nacht aan de grond onder het vriespunt dalen. In het weekend heeft het regionaal nog licht gevroren, maar de afgelopen nachten bleef de temperatuur boven nul. Vorstgevoelige planten die sinds zondag buiten staan kunnen beter even worden afgedekt of een nachtje naar binnen worden gehaald. Daarna gaat de temperatuur omhoog en later in de week is het ’s nachts juist vrij zacht.

- advertentie -

Met 10 tot 15 graden is het vandaag fris voor de tijd van het jaar, maar vannacht wordt het koud. De temperatuur daalt op grote schaal naar 1 tot 3 graden en aan de grond gaat het waarschijnlijk op grote schaal vriezen. Vorstgevoelige planten die sinds zondag buiten staan kunnen hier last van hebben. Door de planten af te dekken of deze een nachtje binnen te zetten wordt vorstschade voorkomen. De kou blijft beperkt tot één nacht. De nachten daarna verlopen zachter en in de nacht van donderdag op vrijdag wordt het niet kouder dan 9 tot 12 graden.

Laatste grondvorst afgelopen zondag
Zondag vroor het in de vroege ochtend in het midden, oosten en noordoosten aan de grond een beetje, maar daarna is de temperatuur boven het vriespunt gebleven. In het noordoosten, oosten en op de Veluwe kan komende nacht ook de temperatuur op anderhalve meter hoogte rond of net onder het vriespunt uitkomen. De kans dat fruittelers in de Betuwe de fruitbomen moeten bescherm tegen vorst is niet zo groot. De bloesem van de bomen hangt wat hoger boven de grond.

De laatste keer dat het op de gewone meethoogte (anderhalve meter) vroor was op Koningsdag. Op verschillende plaatsen werd het kouder dan -1 graad en met -1,2 graden in De Bilt was ook sprake van officiële vorst. In Deelen en Twente vroor het 2,7 graden. In Hupsel werd het -2,4 graden, maar aan de grond was het met -6,6 graden daar wel het koudst.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button