Algemeen

Zeldzame boeken van het CHC naar Groningen om te bewaren voor het nageslacht

- advertentie -

Scheemda – Vandaag, woensdag,  is de overdracht geweest van een deel van de collectie van het Cultuur Historisch Centrum Oldambt (CHC) naar de Groninger Archieven. Dit heeft plaats gevonden in het kantoor van het CHC in het oude gemeentehuis van Scheemda. Archivaris Francis ten Have heeft tijdens een feestelijke bijeenkomst de boeken, tijdschriften en historische bladen overgedragen aan Johan Waterborg, archivaris te Groningen.

- advertentie -

Dit is volgens Francis wel een beetje met pijn in het hart gebeurd, maar het is nodig omdat deze stukken belangrijk zijn en sommigen in dusdanige staat verkeerden, dat het niet verantwoord was om ze in Oldambt te houden. Het Groninger Archief beschikt namelijk over ruimtes die niet aan temperatuurschommelingen etc. onderhevig zijn.

Bakken om regenwater op te vangen
Francis is in 2018 begonnen op verzoek van de toenmalige directeur Marianne Kruiswijk de bibliotheek van het CHC , toen nog gevestigd in de kelder van de toenmalige bibliotheek, te ordenen. “Wat ik daar aantrof is de nachtmerrie van elke bibliothecaris. Kasten vol met boeken. Alles door elkaar en dat in een ruimte met slechte verlichting. Verderop in de ruimte stonden bakken om het regenwater op te vangen. Met behulp van in deze ruimte gevonden schemerlampen ben ik toen aan mijn taak begonnen”.

Poging gewaagd
“In eerste instantie heb ik alleen maar naar de kasten gekeken of er misschien een systeem in zat. In het verleden is er wel eens iemand geweest die een poging heeft gewaagd. Wat ik zag waren veel dubbele exemplaren en deze zijn allemaal bij elkaar gelegd. Langzaam is er orde in het geheel gekomen. Toen kwam er goed nieuws. ‘Het CHC mocht verhuizen naar een aantal ruimtes in het Lucas ziekenhuis. Na de verhuizing wist ik niet wat ik zag. Alles was inderdaad verhuist en uitgepakt, maar niets stond op de plaats waar het hoorde”, zegt Francis.

De moed is mij toen in de schoenen gezonken
Na enkele weken was alles opnieuw gesorteerd en stonden de boeken weer op de juiste plaats in de kasten. Maar deze locatie was voor het CHC slechts voor korte duur en zij moesten het pand hals over kop verlaten. “Door de verhuizing naar Scheemda was werkelijk alles inclusief de dubbele exemplaren door elkaar gehusseld. De moed is mij toen in de schoenen gezonken en ik overwoog het bijltje er bij neer te gooien”, aldus de archivaris.

Maar ook toen is zij weer opnieuw begonnen “het bloed kruipt waar het niet gaan kan”.  Er is daarna een werkbare catalogus gemaakt, die binnenkort ook op de site van het CHC te raadplegen is, chcoldambt.nl. Toen Francis bezig was de catalogus te vullen, ontdekte zij dat er wel bijzondere exemplaren tussen zaten. Het bleek dat een aantal van deze boeken zeer zeldzaam waren en zo is het idee ontstaan om deze exemplaren over te dragen aan de Groninger Archieven.

- advertentie -

 

- advertentie - 

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button