AlgemeenVideo

Fotoserie: Winschoten staat stil bij slachtoffers tijdens dodenherdenking (video)

- advertentie -

Winschoten – In Nederland zijn door het hele jaar heen herdenkingen van verschillende groepen oorlogsslachtoffers. Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we alle slachtoffers samen. In bijna elke gemeente wordt een herdenking georganiseerd, zo ook in verschillende dorpen in Oldambt. 

- advertentie -

Ook in Winschoten vond de dodenherdenking plaats ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers. Eerst vond er een herdenkingsbijeenkomst plaats in de Marktpleinkerk georganiseerd door de Raad van Kerken.

Rond kwart over 7 ging er een stille tocht van het Joodse monument op de Venne waar meerdere partijen een krans hadden neergelegd richting het monument aan de Zuiderveen. Dit gebeurde onder het geluid van de dodenmars die werd gespeeld door de muzikanten van Prins Hendrik uit Scheemda.

Bij de voormalige Joodse synagoge vond een indrukwekkende performance plaats, bedacht door kunstenaar Willem Dresselhuys.  Even voor acht uur kwam de stoet aan en werd ontvangen door de leden van Scouting ‘St. Vitus’ uit Winschoten.

Vervolgens werd er door de harmonie een muziekstuk gespeeld waarna er om acht uur 2 minuten stilte in acht werd gehouden. Na de 2 minuten stilte werd het Wilhelmus gespeeld. Leerlingen van gbs ‘De Leilinde’ lazen gedichten voor.

Daarna zijn er verschillende bloemstukken neergelegd door onder andere burgemeester Cora-Yfke Sikkema en Martin Menger van het 4 mei comité Winschoten en vertegenwoordigers uit Duitsland en Nederland.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button