Gemeente

Gemeente wil jeugdbendes Winschoten op rechte pad krijgen

- advertentie -

Winschoten – Brandstichting, mishandelingen en drugshandel. En dat uitgevoerd door kinderen vaak niet ouder dan vijftien jaar. De gemeente Oldambt is helemaal klaar met de groep tieners die vooral Winschoten op stelten zet.

- advertentie -

De gemeente speelt daarom 750.000 euro vrij om de tieners weer op het rechte pad te krijgen. ‘Wij moeten zo snel mogelijk met deze aanpak starten. Het is gewoon een drama’, zegt wethouder Jurrie Nieboer tegen RTV Noord. Hij heeft onder andere onderwijs in portefeuille.

Overlast in Winschoten

De problemen spelen zich vooral af in Winschoten. Een ‘harde kern’ van twaalf jongeren zorgt voor de meeste overlast. Zij plegen ook strafbare feiten. Nieboer over de groep: ‘Met die groep kun je nog vrij weinig. De kinderen hebben veel strafbare feiten gepleegd en komen in het strafrechtelijke traject. Het zit hem met name op de schil daar omheen.’

De groep waar de wethouder op doelt, omvat ongeveer veertig kinderen van een jaar of vijftien of zelf jonger. Nieboer: ‘Denk aan de broertjes, zusjes en vriendjes die meegesleept worden. Daar kun je nog wél iets mee doen. Zij zijn allemaal in beeld bij de onderwijsinstellingen. Die geven ook duidelijk aan: Het is geen vijf vóór twaalf, het is al vijf over twaalf.’

De gemeente Oldambt gaf eerder al aan met een plan te komen om de problemen de kop in te drukken. Dat plan staat nu op papier.

Extra jongerenwerkers

De gemeente wil in totaal 750.000 euro uittrekken. Er moeten in elk geval twee jongerenwerkers bij komen. Zij gaan de straat op om in contact te komen met de probleemjeugd. Nieboer over hun rol: ‘De jongerenwerkers zouden meer tijd willen nemen om een vertrouwensband met deze jongeren op te bouwen, activiteiten te ondernemen en in contact te komen met de ouders van deze jongeren.’ Zij moeten ook surveilleren in wijken waar de problemen zich afspelen.

Daarnaast moeten twee zogeheten ‘casemanagers’ orde op zaken stellen. Het is aan hen om passende hulp te zoeken en de jongeren daarin te begeleiden. Ook de politie draagt haar steentje bij. Zij heeft aangegeven meer capaciteit beschikbaar te stellen.

Zo snel mogelijk starten

Normaal is een gemeente druk op zoek naar mogelijkheden om plannen mee te financieren, maar volgens Oldambt is er geen tijd te verliezen. De plannen worden daarom gefinancierd door een greep uit de algemene reserve, zeg maar de spaarrekening van de gemeente.

Volgende week vergadert politiek Oldambt over de aanpak. De verwachting is dat een ruime meerderheid instemt met de plannen. Nieboer: ‘En dan willen we de volgende dag al starten met het uitrollen van de plannen. We hebben te maken met jeugdbendes in Oldambt. Dat moet nu afgelopen zijn.’

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button