Cultuur

Filmcollectief Groningen presenteert de feestelijke première van de film “De Uitzetting”

- advertentie -

Winschoten – Van de Molukkers die zeventig jaar geleden in Nederland arriveerden vanuit voormalig Nederlands-Indie, woonden enkele honderden lange tijd in de Carel Coenraadpolder. Vanaf 1 september 1953 tot en met december 1961 woonden tachtig voormalige Molukse KNIL-militairen en hun families in Kamp CC-polder aan de rand van de Carel Coenraadpolder-polder. Tegenwoordig herinnert een informatiebord bij het huidige Ambonezenbosje vlakbij de Reiderwolder Polderdijk aan het toenmalige barakkenkamp.

- advertentie -

De militairen kregen bij aankomst in Nederland ontslag en werden ondergebracht in eenvoudige barakkenkampen die eerder waren gebruikt voor bijvoorbeeld tewerkstellingsprojecten. Terug naar de Molukken is op dat moment geen optie en blijven in Nederland is tijdelijk. Maar in de loop van de jaren blijkt dat tijdelijk ook heel lang kan duren.

Een hele generatie groeit op als kind in een barakkenkamp. Aan de ene kant een magische tijd van eindeloos spelen en tegelijkertijd waren er ouders met trauma’s. Hoeveel invloed heeft deze ervaring op je leven. In deze bijzondere documentaire blikken Rudy, Coosje, Wim, Anitha, Josje en Djebe terug op hun tijd in het woonoord en de uitzetting die in 1961 volgde.

In het voorprogramma word ook de film Rumah Tua vertoond met tante Au uit Foxhol.

Filmcollectief Groningen presenteert “De Uitzetting” op 25 mei in cultuurhuis de Klinker om 20:00 uur.
Kaarten zijn te koop via www.indeklinker.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button