Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Weerbericht

Zomerverwachting: warme zomer meest waarschijnlijk

- advertentie -

Landelijk – Volgens de weermodellen zullen oostenwinden dit jaar in de zomer domineren en daardoor is de kans op zomerse warmte groter dan normaal. Toch lijkt het daarbij niet alleen maar zonnig en droog te worden, want regen- en onweersbuien weten Nederland ook te bereiken. Hierdoor wordt gemiddeld over het land een normale hoeveelheid neerslag verwacht.

- advertentie -

Een belangrijke kanttekening bij deze verwachting is dat de betrouwbaarheid van seizoensmodellen beperkt is. Maand- en seizoensverwachtingen komen zo’n 60% van de tijd uit. Ter vergelijking: de verwachting voor 5 dagen vooruit komt 90% van de tijd uit.

De seizoensverwachting voor de eerste maand is logischerwijs betrouwbaarder dan voor de derde maand. Daarnaast schetsen seizoensmodellen puur een grove trend voor de maandgemiddelde luchtdruk, temperatuur en neerslag. Ook in een gemiddeld warme maand kan zomaar een koele week zitten en andersom.

Klimaatverandering maakt kans op warme zomer levensgroot
Niet alleen de weermodellen geven een aanwijzing voor een warme zomer, maar klimaatverandering ook. Tot dusver verliepen 19 van de 23 zomers in deze eeuw (83%) tot warmer dan normaal. Alleen al op basis van de statistiek is de kans op een warmere zomer dan normaal dus al erg groot. De top-10 van warmste zomers wordt gedomineerd door jaren uit deze eeuw.

De laatste te koude zomer beleefden we in 2011 met een gemiddelde zomertemperatuur (over alle dagen en nachten) van 16,3 graden en een gemiddelde maximumtemperatuur van 20,6 graden. Dat was in de jaren 50 een normale zomer! In 2011 kwam het slechts tot zeven zomerse dagen. In 2021 werd het tijdens de zomervakanties steeds koeler, maar dit werd voorafgegaan door een recordwarme juni. Gemiddeld was het die zomer 17,7 graden. Vorig jaar beleefden we met 18,6 graden de op twee na warmste zomer ooit gemeten.

Maar wat is een normale zomer?
Een warmere zomer dan gemiddeld zegt niet veel zonder te weten wat ‘normaal’ is. De gemiddelde zomertemperatuur in de Bilt ligt, over de periode 1991-2020, op 17,4 graden en overdag wordt het 22,3 graden. De zomer telt gemiddeld maar liefst 64 warme dagen (maxima van 20 graden of meer), 23 zomerse dagen (25 graden en meer) en 5 tropische dagen (30 graden of meer). De zon schijnt gemiddeld zo’n 7 uur per dag in de zomer.

In juni valt gemiddeld over het land 65 mm, in juli 76 en in augustus 83. Het gaat in de zomer vaak om korte en felle buien, want het regent slechts 5% van de tijd. De normale Nederlandse zomer is dus eigenlijk voor veel mensen heel aangenaam met regelmatig warm genoeg weer voor strand en waterpret, maar ook goed temperaturen om lekker actief te zijn.

Wat volgt op een natte lente?
Na een natte lente volgde in het verleden vaak een sombere en koele zomer, maar voor de neerslag is er geen verband. Soms verliep de zomer die volgde zeer droog, andere keren normaal of zeer nat. Vooral aan het begin van de zomer kan de invloed van een natte lente nog merkbaar zijn. De bodem is dan erg vochtig en daardoor verdampt er veel bodemvocht. Dit werkt de vorming van wolken en buien in de hand en ook kost dit verdampen energie, waardoor de lucht minder sterk op kan warmen.

Toch is het geen stelregel dat het na een natte lente niet zonnig en warm kan zijn in de zomer, want na de natste lente ooit in 1983 volgde juist een van zonnigste, droogste en warmste zomers uit de meetreeks tot dan toe. Hogedrukgebieden kregen meer grip op het weer, onderdrukten de vorming van wolken en zo werd het geleidelijk warmer en zonniger.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button