Gemeente

Regionale Veteranendag op zaterdag 17 juni in Bourtange

- advertentie -

Oldambt / Westerwolde – Op zaterdag 17 juni vindt in Vesting Bourtange de regionale Veteranendag plaats. Dit is een dag voor oorlogsveteranen en hun partner uit de gemeenten Westerwolde en Oldambt. Hiermee tonen beide gemeentebesturen waardering voor de inzet en moed van veteranen. Ook moet deze dag bijdragen aan het begrip in de samenleving van en voor veteranen.

- advertentie -

Programma
Het officiële gedeelte begint met een herdenking van de gesneuvelden. Daarna volgt een speech van burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde en burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt. Vervolgens is er een toespraak van een gastspreker en volgt een kranslegging bij het Pools Monument in Bourtange. De middag sluit af in restaurant ’s Lands Huys. Hier kunnen aanwezigen bijpraten en ervaringen uitwisselen.

Wanneer is iemand veteraan?
Bij het begrip ‘veteraan’ wordt vaak gedacht aan de Tweede Wereldoorlog. Dit klopt maar gedeeltelijk. Elke (oud-)militair met de Nederlandse nationaliteit die diende in oorlogsomstandigheden of bij een vredesmissie is namelijk veteraan. Veteranen hebben bijvoorbeeld gediend bij missies en oorlogen in Indië, Libanon, Cambodja of Iran. Of korter geleden, op de Balkan of in Afghanistan, Irak, Mali of Jordanië. Leeftijd speelt dus geen rol in het wel of niet zijn van een veteraan.

Aanmelden
Er zijn zo’n 400 geregistreerde oorlogsveteranen met hun eventuele partner uitgenodigd. Veteranen die geen lid zijn van het Veteraneninstituut kunnen zich tot 31 mei aanmelden door te mailen naar gemeente@westerwolde.nl.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button