Algemeen

“We kunnen en we móeten meer doen om mensen gezonder te laten leven”

- advertentie -

Scheemda/Winschoten – Het Ommelander Ziekenhuis opende vijf jaar geleden de deuren van het ziekenhuis in Scheemda. In het kader daarvan organiseert het Ommelander Ziekenhuis op 5 juli een symposium over leefstijl en preventie. Volgens Ingri Brouwer, orthopedisch chirurg en lid van het stafbestuur van het Ommelander Ziekenhuis, is leefstijl en preventie hét thema van dit decennium. “De zorg en de maatschappij staan voor een enorme uitdaging de komende decennia. Grotere zorgvraag en minder mensen om deze zorg te leveren. Maar mens, maatschappij en de zorg kunnen allen en vooral ook samen een bijdrage leveren in het keren van het tij.”

- advertentie -

Gezond leven kan ziekte voorkomen
Ingri ziet veel patiënten in haar spreekkamer die overgewicht hebben. Ingri: “Daarbij krijgen zij vaak ook klachten zoals pijnlijke gewrichten. Ik zie dat de klachten écht verminderen bij patiënten die meer gaan bewegen, een betere conditie krijgen en gewicht verliezen. Als ziekenhuis zijn we natuurlijk vooral bezig om mensen die ziek zijn, beter te maken. Een ongezonde leefstijl kan ziekte veroorzaken of verergeren. Aan de andere kant kan gezond leven ziekte voorkomen of klachten verminderen. Hier geloven we als Ommelander Ziekenhuis in en we willen dit ook binnen en buiten het ziekenhuis uitdragen.”

Enorme uitdaging in de toekomst
Hoewel veel zorgverleners en organisaties al langere tijd met dit thema bezig zijn, is het probleem nog niet minder geworden, eerder groter. Ingri: “Onlangs was er nog in het nieuws dat 25% van de jongvolwassenen in Nederland overgewicht heeft. Dat het probleem groot is weten we al jaren, maar het is nog niet gelukt om dat cijfer omlaag te krijgen. Dit zorgt in de toekomst voor problemen. Met de vergrijzing en de personeelskrapte in de zorg erbij ontstaat er een enorme uitdaging op de langere termijn. In onze regio hebben we daarnaast relatief veel te maken met overerfbare armoede. Deze vorm van armoede heeft ook sterke invloed op gezond leven en onder andere de toename van overgewicht. Ik ben van mening dat zorgprofessionals bij uitstek de noodklok kunnen luiden. Mensen met gezondheidsproblemen komen uiteindelijk bij ons terecht. De oplossing ligt echter niet alleen in het ziekenhuis, maar ook in het netwerk dichtbij de inwoners. Denk aan de gemeente, sportverenigingen en scholen.”

Veel actieve netwerken
Het Ommelander Ziekenhuis is aangesloten bij verschillende netwerken op het gebied van leefstijl en preventie. Ingri: “Het ontwikkelen van een gezonde leefstijl begint al van jongs af aan. We zijn daarom aangesloten bij netwerken als Infant Mental Health (www.imh-groningen.nl) en Kids in Action. Bij Kids in Action worden kinderen met obesitas geholpen met een gezondere leefstijl, dit gebeurt samen met het hele gezin en de huisarts. Andere netwerken waar we bij zijn aangesloten zijn Beweegzorg Noord (nu nog in pilotfase) en LOFIT. Bij Beweegzorg Noord werken ziekenhuizen, verzekeraars, fysiotherapiepraktijken en huisartsen samen aan zorg voor patiënten met artrose (gewrichtsslijtage). Het LOFIT-project onderzoekt de effectiviteit en de kosteneffectiviteit van het leefstijlloket. Ook hierin werken veel organisaties samen.”

“We kunnen en moeten meer doen”
Volgens Ingri zijn al deze inspanningen niet genoeg: “We kunnen en moeten meer doen. Tot nu toe is het niet gelukt om het aantal mensen met overgewicht terug te dringen. Het urgentiebesef moet verder omhoog. Dat is niet alleen nodig om de individuele inwoner gezonder te maken, maar het helpt ons ook om de uitdaging voor de toekomst aan te gaan. Namelijk het verlagen van de zorgvraag. Het grote effect zie je natuurlijk pas na tien tot vijftien jaar, dus laten we zo snel mogelijk beginnen!” 

5 juli De Klinker Winschoten: symposium over leefstijl en preventie
Deze zomer viert het Ommelander Ziekenhuis haar lustrum. Ingri: “Eén van de activiteiten die we organiseren is een symposium voor iedereen die vanuit z’n professie een link heeft met preventie en gezond leven. Denk aan allerhande zorgverleners van binnen en buiten het ziekenhuis, zoals dokters, fysiotherapeuten, verloskundigen, jeugdzorgmedewerkers, maar ook bestuurders, beleidsmakers, ambtenaren, etc. We bieden een boeiend en interactief programma met deskundige sprekers die kennis delen over de komende uitdagingen, leefstijl en preventie. Ook geven de sprekers handvatten waar we mee het ‘veld in kunnen’. Behalve het opdoen van kennis en het aangaan van de dialoog is het ook dé plek om elkaar te ontmoeten en te leren kennen. Zo kunnen we het urgentiebesef verhogen en samen tot oplossingen komen. Meer informatie en hoe aan te melden staat op onze website www.ommelanderziekenhuis.nl/over-ons/symposium/.”

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button