Algemeen

Waterschap plaatst extra noodpompen voor extra wateraanvoer

- advertentie -

Oost Groningen – Deze week plaatst Waterschap Hunze en Aa’s extra pompen bij gemaal Veendam en bij gemaal Vennix in Musselkanaal. Beide gemalen draaien nu op vol vermogen om het water door te pompen. Het waterschap verwacht dat de huidige capaciteit voor de komende dagen niet voldoende is.

- advertentie -

Dit heeft te maken met de hoge temperaturen. De verdamping is zeer groot en er wordt veel beregend. Dat zorgt voor een grote aanhoudende watervraag. Bij gemaal Veendam plaatsen we pompen met een capaciteit van 2000 liter per seconde. Bij gemaal Vennix gaat het om 1000 liter water per seconde.

Maximale wateraanvoer
Vanuit het IJsselmeer voeren we maximaal water aan. Het water komt via de noordelijke route bij gemaal Dorkwerd ons gebied binnen. Gemaal Veendam en Vennix zijn doorvoergemalen. Deze gemalen pompen het water richting Zuidoost-Groningen.

“Op deze manier voorzien we de noordelijke Veenkoloniën en Westerwolde van voldoende water. Daar waar het water normaal gesproken in ons gebied van zuid naar noord stroomt (van hoog naar laag), moeten we het water in droge perioden omhoog pompen naar het zuidoosten. Het zuiden van de Veenkoloniën ontvangt IJsselmeerwater vanuit de Hoogeveensevaart.” laten ze weten.

(lees verder onder de foto)

Foto: De Vries Media (archief)

Beregening en onderhoudspaden
Het waterschap ziet in het gebied dat er op grote schaal beregend wordt. Vanwege de aanhoudende droogte vragen we boeren zuinig te zijn met water waar het kan. Beregen zoveel mogelijk ’s avonds en ’s nachts. Ook vragen zij boeren om beregening met elkaar af te stemmen.

- advertentie -

“Daarbij is het belangrijk dat de haspels niet op onze onderhoudspaden worden geplaatst. Staan er haspels op de onderhoudspaden, dan wordt het voor onze buitendienst steeds lastiger om de sloten te schonen voor aanvoer van water voor diezelfde regenhaspels.” schrijven ze in hun bericht.

- advertentie - 

Zo probeert het waterschap samen de waterstanden zo lang mogelijk op peil te houden.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button