Incidenten

Brandweer Winschoten neemt nieuwe hoogwerker in ontvangst

- advertentie -

Winschoten – Tijdens de open dag van Brandweer Winschoten werd de nieuwe hoogwerker in ontvangst genomen. De hoogwerker wordt eerst nog niet operationeel, omdat er onder andere nog veel op geoefend moet worden. Daarom zal de huidige hoogwerker eerst nog inzetbaar zijn.

- advertentie -

Dit jaar vervangt Brandweer Groningen alle zeven hoogwerkers. De huidige hoogwerkers zijn economisch en deels technisch afgeschreven en dus toe aan vervanging.

Bijzonder aan de nieuwe hoogwerkers is dat ze op 20 meter werkhoogte, met een gewicht van 500 kilo bij windkracht 8, een werkgebied van 20 meter kunnen halen. Met dat werkgebied wordt het bereik van de ‘arm’ van de hoogwerker in de breedte bedoeld. De hoogwerker kan 40 meter uitschuiven.

Warmtebeelden en vogelvluchtcamera
Maar de nieuwe hoogwerkers hebben meer voordelen ten opzichte van hun voorgangers. Zo is de ‘korf’ groter, kan hij 5 in plaats van 4 personen dragen en past in de korf nu ook een rolstoel. Daarnaast hebben de hoogwerkers ook allerlei nieuwe technologische ‘snufjes’.

(lees verder onder de foto)

Foto: Jeroen Bos/ OldambtNu.nl

 

Via het warmtebeeldcamerasysteem kunnen collega’s zowel vanuit de auto als via de achterkant van het redvoertuig meekijken om zo hittebronnen op te sporen tijdens een brand. Ook hebben de wagens een 360-gradencamerasysteem. Daarmee heeft de chauffeur via een soort vogelvluchtcamera zicht rondom de auto om zo optimaal te kunnen manoeuvreren.

De hoogwerker is een onmisbaar voertuig voor de brandweer. Hij wordt namelijk gebruikt om branden van bovenaf te bestrijden, eventueel met behulp van een warmtebeeldcamera. Met een hoogwerker kun je het water verder weg en gerichter spuiten en hij levert daarnaast ook nog meer water dan een handstraal. Ook kan een hoogwerker plekken bereiken die met een handstraal vanaf de straat niet te bereiken zijn. Daarnaast gebruikt de brandweer de hoogwerker om tijdens een brand mensen te redden van een balkon of via een raam.

(lees verder onder de foto)

Foto: Jeroen Bos/ OldambtNu.nl

Opleiden en trainen
Hoewel de kazernes die een hoogwerker krijgen bekend zijn met het rijden op en bedienen van een hoogwerker, wordt er toch een uitgebreid trainingsprogramma aangeboden. De techniek is in de loop der jaren veranderd en het nieuwe voertuig is groter dan de meeste bestaande hoogwerkers. Alle chauffeurs volgen een rijtraining met als doel om tijdens een spoedrit veilig met het voertuig te kunnen rijden.

Ten slotte volgen alle bedieners een meerdaagse training om goed en veilig met de nieuwe hoogwerker te kunnen werken. Het is dus mogelijk dat je de hoogwerker de komende tijd al rond ziet rijden, in verband met opleiding en training.

(lees verder onder de foto)

Foto: Jeroen Bos/ OldambtNu.nl

De nieuwe hoogwerkers worden gestationeerd op de kazernes Veendam, Hoogezand, Stadskanaal, Winschoten, Delfzijl en Groningen-Sontweg.

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button