Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Economie

Toch een Wereldbazar in Winschoten? ‘Ik blijf erin geloven!’

- advertentie -

Winschoten – Als het aan Sedat Güren ligt wordt er alsnog een Wereldbazar gebouwd in Winschoten. De projectleider gelooft nog steeds heilig in zijn plan. ‘De financiering is voor 99,9 procent rond’, zegt hij zelfverzekerd tegen RTV Noord. De Wereldbazar zou eigenlijk al begin 2019 de deuren openen, maar er is nog geen paal geslagen.

- advertentie -

Luchtkasteel?
Een Wereldbazar met daarin ruimte voor 550 ondernemers die voornamelijk Oosterse en exotische producten verkopen, dat is al sinds 2005 de grote droom van Güren. Het moet een gebouw worden met op de begane grond een parkeerplaats en daarboven twee verdiepingen met pandjes en kramen. De bazar mag alleen in het weekend en op feestdagen open.

Er wordt al sinds 2005 over nagedacht, maar er is nog helemaal niks gerealiseerd. Het drie hectare grote terrein aan de Papierbaan in Winschoten ligt er verloren bij. Daar moet volgens Güren snel verandering in komen.
‘Als de Wereldbazar er is, heb je internationaal aanzien! Dan komen mensen van over de hele wereld naar Winschoten. Dat is ook goed voor de werkgelegenheid. Er is plek voor 550 ondernemers. Als die allemaal minimaal één persoon in dienst nemen, heb je het al over 1100 banen.’

(lees verder onder de foto)

Foto: De Wereldbazar (archief)

‘Eigenwijs gedrag’
Op foto’s van Güren is goed te zien wat hij van plan is. Een enorm gebouw met daarbovenop 3300 zonnepanelen, een lang voetpad langs de Rensel en zelfs een aanlegsteiger voor bootjes.

Güren vertelt over waarom er al sinds 2005 over gesproken wordt, maar er nog niks gerealiseerd is: ‘Door eigenwijs gedrag van de gemeente heeft dit zo lang geduurd. Wij hebben het gevoel dat wij continu tegen zijn gewerkt door de gemeente, maar ook door de provincie. Maar goed, ik wil geen ruzie maken met de gemeente, maar graag in gesprek.’

Hoe zat het ook alweer?
De plannen voor een Wereldbazar ontstaan in 2005. Sedat Güren was de projectleider, zijn toenmalige partner Petra van Gaanderen voerde altijd het woord over de plannen en ontwikkelingen.

In 2009 ging de provincie Groningen voor de plannen liggen en in 2013 kwam de winkeliersvereniging in Winschoten in opstand. Er kwam uiteindelijk tóch een ontheffing van de provincie, maar die werd twee jaar later vernietigd door de rechtbank. De twee voelden zich jarenlang getraineerd. ‘Al dat gedoe heeft al bijna twee ton gekost’, zegt Güren.

Tot overmaat van ramp lag het stel ook met elkaar overhoop. Na een ruzie en een rechtszaak is Van Gaanderen uit het project gestapt. Haar is meerdere keren om een reactie gevraagd, maar zij wil niet reageren.

(lees verder onder de foto)

Foto: De Wereldbazar (archief)

‘Ik blijf erin geloven’
Wethouder Erich Wünker herkent zich niet in de woorden van Güren. ‘Het zou goed zijn wanneer de Wereldbazar eindelijk wordt gerealiseerd of wanneer in elk geval meer duidelijk wordt over de ontwikkeling en de planning. Maar dat is aan de ondernemer. Waar wij als gemeente kunnen, denken we graag mee.’

Als het aan Güren ligt, gaat de eerste paal zo snel mogelijk de grond in. ‘Ik ben afhankelijk van de gemeente. Er is nog wat gedoe rondom het bouwbesluit. Maar als het eenmaal zover is, duurt het bouwproces ongeveer veertien maanden. Ik zeg maar zo: des te sneller de gemeente is, des te sneller de Wereldbazar er staat. Ik blijf erin geloven!’

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button