Algemeen

Middeleeuws & Fantasy festival van 18 t/m 20 augustus

- advertentie -

Winschoten – Het Middeleeuws en Fantasy festival wordt dit jaar al weer voor de 8e keer gehouden. Het vindt plaats van 18 tot en met 20 augustus in het Stadspark. Burgemeester Cora-Yfke Sikkema zal op de openingsdag ’s middags om één uur dit bijzondere festival openen.

- advertentie -

Waan je weer even terug in de Middeleeuwen of kijk je ogen uit in de Harry Potter belevenis met het Fantasy festival. Van markten met allemaal spullen, vaak allemaal met de hand gemaakt, tot en met muziek. Heel veel muziek komt dit jaar voorbij. Op grote podia zullen bands als Rapalje, Scrum, Hijos Del Tercer, en voor het eerste jaar Captain’s Beard uit het Verenigd Koninkrijk muziek ten gehore brengen, die je terugbrengen in een tijd, zonder computers en smartphones.

Organisatoren
Meini en Rob Zweep van Zweep Events zijn de organisatoren van dit festival. Maar dit doen zij niet alleen, de hele familie is er bij betrokken, Er is een groot verschil tussen het eerste festival en deze van dit jaar. “Het eerste jaar was er ook nog geen Fantasy festival aan toegevoegd, maar Meini voegt er nog aan toe dat hij eigenlijk er al naar het eerste jaar er mee wilde stoppen. Maar wij kregen van de deelnemers zoveel positieve reacties, zoals dat ze dit nog nooit zo in Nederland hadden meegemaakt, dat wij toch zijn doorgegaan”, zegt Rob Zweep.

Veel bezoekers
Dit evenement trekt jaarlijks bijna 7.000 bezoekers, waarvan het Fantasy festival toch een behoorlijk aandeel in het totaal heeft gekregen. “Het is begonnen met steampunk, de toekomstreizigers met allerlei mooie machines. Iedereen kan hier zijn wat hij of zij wil. Het is net als Lord of the Rings een combinatie tussen Fantasy en Middeleeuws”, aldus Rob.

Vaste grond
Meini Zweep: “Na 7 jaar heeft het Middeleeuws Festival behoorlijk vaste grond onder de voeten gekregen en wij hebben hierdoor toch ook landelijk gezien ons behoorlijk in de picture gezet. Wij krijgen op dit moment zoveel aanvragen van bands, van waar dan ook uit Europa, om een plek te krijgen op dit festival. Zo hebben wij dit jaar bands uit Spanje en Engeland, België, Duitsland,  zelfs uit Rusland, maar deze laatste doen niet mee.”

 

- advertentie -

Grote broer
Op de vraag van hoe zij ooit met dit Middeleeuws festival van start zijn gegaan…Meini Zweep “Ik ben ooit een keer in Paterswolde geweest op een soortgelijk festival en dat vond ik leuk. Daaropvolgend naar een heel groot festival in Lisse, nu het grootste van Europa met zo’n 40.000 bezoekers, en zo is het ontstaan. Wij noemen dit festival onze grote broer!”.

- advertentie - 

Maar het Stadspark leent zich er ook wel voor om dit festival nog verder te kunnen uitbreiden. “Wij hebben de mogelijkheden om er nog extra plekken erbij te kunnen nemen. Zo zijn er voor de paarden misschien voor een volgende keer nog wat extra plekken te creëren. In het begin hadden wij maar 1 of 2 paarden, maar nu beginnen het er steeds meer te worden”, aldus Rob.

Regelgeving
Qua regelgeving is het voor de organisatie ook niet gemakkelijker op geworden. Het is zeker niet elk jaar hetzelfde om aan alle voorwaarden te moeten voldoen. “Je denkt alles goed voor elkaar te hebben en dan zie je of lees je, er zijn weer nieuwe voorwaarden waar wij aan moeten voldoen. Het komt niet allemaal bij de gemeente vandaan, maar eerder van hogere instanties. Zo bijvoorbeeld het nieuwe veiligheidsplan, van wat moet je doen als er brand uitbreekt etc.”, zegt Meini.

Beide mannen zijn er van overtuigd dat het Middeleeuws en Fantasy festival 2023 er weer top bij zal staan en dat de bezoekers weer zullen genieten van alle artiesten, workshops, presentaties en natuurlijk de 40 kramen die over het terrein te vinden zullen zijn.

Om nog kaarten te krijgen in de voorverkoop en voor meer informatie klik op de link: https://middeleeuws-winschoten.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button