Weerbericht

Weekendweer: enkele stevige buien

- advertentie -

Landelijk – Net als afgelopen staat komend weekend in het teken van buien. Soms stevige buien, waarbij onweer en zelfs hagel mogelijk zijn. Toch zijn er ook fraaie zonnige momenten waarbij het best aangenaam zomerweer is. De temperatuur stijgt zaterdag naar een graad of 23. Zondag valt de temperatuur enkele graden lager uit.

- advertentie -

Een paar stevige buien op zaterdag
De eerste dag van het weekend gaat droog van start met flink wat zonneschijn. Het warmt daarbij lekker op: zaterdag rond het middaguur ligt het kwik waarschijnlijk al tussen 20 en 22 graden. Alleen vlak aan zee blijft het door de stevige wind iets frisser. Vanaf dat moment gaan echter snel stapelwolken ontstaan, die zich verspreid over het land tot actieve buien ontwikkelen. Bij de zwaarste buien komt ook onweer voor en dat zal vooral in het zuiden en oosten gebeuren. Een middag dus om onze radar goed in de gaten te houden! Bij actieve buien zijn bovendien hagel en windvlagen tot rond 70 km/uur mogelijk.

Tussen de buien door schijnt ook ’s middags de zon van tijd tot tijd. De middagtemperatuur schommelt rond 23 graden en dat is overwegend normaal voor deze tijd van het jaar. Wel waait het stevig met vlak aan zee soms een krachtige zuidwester, dat is windkracht 6. Elders in het land is de wind meestal matig.

Onstuimige zondag
In de nacht naar zondag verdwijnen de meeste buien tijdelijk en volgen er enkele opklaringen. Het kwik daalt dan naar ongeveer 15 graden. Zondag gaat vooral de wind opvallen. Langs de kust en in het Waddengebied kan het van tijd tot tijd hard waaien, dat is een windkracht 7. Daar zijn dan ook zware windstoten tot van 75-80 km/uur mogelijk. Niet alleen daar, maar ook elders in het land staat een stevige westenwind met kracht 4 tot 6.

Mensen die wachten op fraai en rustig zomerweer moeten nog even geduld hebben. Het weerbeeld is zondag weliswaar vriendelijk met een afwisseling van zonnige momenten en stapelwolken, maar er kunnen wederom enkele buien ontstaan. Het wordt maximaal een graad of 21 en dat is aan de frisse kant voor de laatste dagen van juli. Zondagavond koelt het vervolgens vrij snel af.

Voorlopig weinig verandering
Kijken we dan alvast naar de nieuwe werkweek, dan zien we voorlopig weinig verandering optreden in het weerbeeld. Sterker nog: het lijkt vooral de eerste dagen na het weekend zeer wisselvallig te worden met dagelijks stevige buien of langere tijd regen. In totaal kan die periode zomaar 30-50 mm neerslag vallen in de natste gebieden. Dat kunnen we met recht ronduit nat noemen. De maxima liggen dagelijks tussen 19 en 22 graden, maar tijdens regen uiteraard iets lager en dat is aan de lage kant voor de tijd van het jaar.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button