Weerbericht

Zomervakantieweerbericht: warme en benauwde dagen

- advertentie -

Landelijk – De schoolvakantie van regio midden nadert het einde en dat gaat gepaard met sterk stijgende temperaturen en broeierig weer. Vanaf vrijdag wordt het regionaal warmer dan 30 graden en daarmee stijgt de kans op de derde regionale hittegolf van deze zomer.

- advertentie -

De aanloop naar het weekend verloopt nog niet met tropische temperaturen. Er waait eerst nog een minder warme noordoostenwind. Het is 20 tot 25 graden van noord naar zuid. Donderdag wordt het in het uiterste zuiden voorzichtig al een fractie warmer met een verwachte maximumtemperatuur van 26 graden in Zeeuws-Vlaanderen, Noord-Brabant en Limburg.

Het weerbeeld bestaat daarbij uit veel ruimte voor de zon en de hoeveelheid buien is over het algemeen beperkt. In de loop van de dag kunnen enkele stapelwolken verder uitgroeien tot een paar lokale zomerse regenbuien. Deze lijken vooral het zuiden en oosten van het land aan te doen, maar ook elders is zo’n bui niet volledig uit te sluiten. De lange droge perioden leveren vaak blauwe luchten met windveren of vriendelijke stapelwolken op.

Vanaf vrijdag regionaal tropisch warm
Aan het einde van de week draait de wind naar het oosten tot zuiden en de lucht wordt hierdoor direct een stuk warmer en vochtiger. De temperaturen lopen vrijdagmiddag op naar 25 graden in het noorden tot 29 of 30 graden in het zuiden. Door de hoge luchtvochtigheid is het een klamme warmte. Beide weekenddagen staan in het teken van broeierig weer en dieper landinwaarts kan het 30 graden worden.

De warmte komt niet geruisloos, want de kans op onweersbuien neemt toe. Hoeveel onweersbuien er ontstaan, waar ze overtrekken en hoe zwaar ze uitpakken is op deze termijn nog niet in veel detail te vertellen en ontvouwt zich komende dagen.

Mogelijk derde regionale hittegolf van deze zomer
Zodra het warmer wordt dan 30 graden begint de teller te lopen voor een regionale hittegolf. Mocht de warmte aanhouden, zou dat de derde regionale hittegolf van deze zomer opleveren. De tweede regionale hittegolf begon op 11 juni in het Limburgse Ell. Met de huidige berekeningen van de weermodellen is het zwaartepunt van de hitte nog niet voorbij na het weekend en er staan zeker landinwaarts nog enkele tropisch warme dagen op het programma.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button