Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Incidenten

Mogelijke daders inbraak telefoonwinkel aangehouden

- advertentie -

Oudezijl/ Winschoten – Vorig weekend, nog geen zes dagen geleden, vond er een inbraak plaats in de nacht van zondag op maandag bij I-Telecom in de Langestraat van Winschoten. Er werden telefoons en tablets gestolen, met een totale waarde van ongeveer 15.000 euro.

- advertentie -

De eigenaar Ali Morteza Zia herkende de daders gelijk, een dag ervoor waren zij namelijk opvallend vaak langs de winkel gelopen, waarschijnlijk een voorverkenning.

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl

Uit emotie heeft hij de camerabeelden gedeeld op social media, waaronder Facebook. Dit zorgde ervoor dat de mannen, die herkenbaar in beeld waren op de video’s, afgelopen zaterdag werden gezien bij een supermarkt in Scheemda. Er stond hier ook een voertuig geparkeerd met een kenteken uit Spanje.

Ali werd hiervan op de hoogte gesteld: “We hebben vervolgens de politie deze informatie ook doorgegeven en zijn zelf ook op zoek gegaan, we dachten gelijk aan de campings in de buurt waar arbeidsmigranten verblijven.”

Zoektocht
Vele campings in de buurt werden door Ali en een vriend bezocht. Na enkele campings gehad te hebben kwamen ze bij een locatie in Nieuw Scheemda. Hier vonden ze eerst ook niks, maar tegen de avond kwam het voertuig met het desbetreffende kenteken terug. “We hebben direct de politie gebeld, kort daarna zagen de twee, waarschijnlijk Roemeense mannen, ons. Ze reden met hoge snelheid weg om vervolgens de A7 op te gaan richting Duitsland.” vertelt Ali.

Bij Klein Ulsda namen ze de afrit om vervolgens via enkele wegen weer richting Bad Nieuweschans te rijden. “In tussentijd had de politie het voertuig ook in zicht. Ze gaven de auto een stopteken maar die werd genegeerd.” zegt Ali.

Vluchtactie
Op de Langeweg bij Oudezijl kwam het voertuig abrupt tot stilstand en de mannen waren van plan om lopend te gaan vluchten. “Het was zo’n plotselinge remactie dat wij moesten uitwijken” zegt Ali. “We zijn daardoor over een betonnen vluchtheuvel gekomen, onze auto is nu helaas total-loss.”

(lees verder onder de foto)

Foto: ingezonden

De politie was inmiddels gearriveerd. “We hebben twee mannen met de leeftijd van 32 en 37 jaar zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden.” aldus de woordvoerder van de politie.

Of Ali spijt heeft van deze actie? “Ik verdien eerlijk mijn geld, ik wil zeker niet voor eigen rechter spelen. We hebben de informatie die we hadden doorgegeven aan de politie, het verliep nu eenmaal zo, ik ben blij dat er twee mannen zijn aangehouden.”

(lees verder onder de foto)

Foto: ingezonden

Reactie politie
Bij de woordvoerder van de politie is dit verhaal ook bekend. “We kregen inderdaad een melding dat er een auto werd gezien die mogelijk bij een inbraak betrokken zou zijn.” Meerdere eenheden van de politie werden ingezet, waaronder een hondengeleider. “Na een achtervolging per auto en te voet hebben we twee mannen kunnen aanhouden.”

In de auto werd een telefoon aangetroffen. “De mannen worden momenteel verdacht van heling, uit onderzoek moet blijken of het tweetal betrokken is bij de inbraak bij de telefoonwinkel, voorlopig zitten ze vast.”

(lees verder onder de foto)

Foto: ingezonden

De politie wil benadrukken dat het niet slim is om beelden van mogelijke daders online te zetten. “Het tonen van beelden is een zwaar opsporingsmiddel en dit mag de politie dan ook niet zomaar inzetten. Voordat de beelden online komen, wordt er overlegd met het Openbaar Ministerie (OM) en is er toestemming nodig van de officier van justitie.” aldus de woordvoerder.

“De beelden schenden de privacy van de verdachten, en daarom moet het belang om diegene op te sporen groot genoeg zijn om dat te doen. Daarbij kan degene die de beelden plaats ook worden aangeklaagd voor smaad en laster door een van de personen die op de beelden staan voor smaad en laster.” aldus de politie.

Lees ook: Inbraak in telefoonwinkel in hartje centrum

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button