Algemeen

Straten van Oldambt: Een goede buur met een eigen straat in grensdorp

- advertentie -

Bad Nieuweschans – Rijdend of lopend door Oldambt heb je je vast wel eens afgevraagd waar sommige straatnamen precies vandaan komen. Deze zomer duikt OldambtNu opnieuw in de verhalen achter de straatnamen in Oldambt.

- advertentie -

Zoals bijna iedere week is de straat van deze week ook weer naar een historisch persoon vernoemd. Naar een Oost-Friese vorst uit de zeventiende eeuw, om precies te zijn. Het is de Christiaan Eberhardstraat in Bad Nieuweschans. Dat er in het grensdorp een straat naar hem is genoemd, heeft vooral te maken met de tolerante houding van de Oost-Friese heerser. Christiaan Eberhard van Ostfriesland was zo’n vorst waarvoor het spreekwoord ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ lijkt uitgevonden.

Vanwege de dood van zijn vader, vlak voor zijn geboorte, regeert moeder Charlotte over Ostfriesland. Ze laat de jonge Christiaan Eberhard al vroeg kennis maken met alles wat komt kijken bij de functie van vorst. Zo krijgt hij de vreedzaamheid en tolerantie met de paplepel ingegoten. Lessen die hij zelf ook in de praktijk brengt als hij zijn moeder opvolgt. Christiaan Eberhard staat bekend als een voorzichtige en tolerante vorst, schrijft het Cultuurhistorisch Centrum Oldambt in een artikel op haar website.

Onder Christiaan Eberhard belandt de regio Ostfriesland in rustig vaarwater. Hij zorgt voor geloofsvrijheid en sluit vrede met de Staten, waar zijn familie al tijden mee overhoop ligt. Het maakt Christiaan Eberhard populair onder zijn volk, dat hem in 1699 enthousiast onthaald bij een bezoek aan Emden. Door zijn manier van regeren, krijgt hij al snel de bijnaam De vreedzame. Een bijnaam die hij de rest van zijn regeerperiode zal blijven waarmaken.

Op jonge leeftijd trouwt Christiaan Eberhard met Eberhardina Sophia van Oettingen. Samen krijgen ze maar liefst tien kinderen, waarvan er twee al bij de geboorte overlijden. In 1700 krijgt Christiaan Eberhard een grote tragedie te verwerken. Zijn vrouw overlijdt op slechts 34-jarige leeftijd en dat dompelt hem in diepe rouw. Hun jongste kind is dan nog maar een jaar oud. Ruim een jaar later hertrouwt Christiaan Eberhard met Anna Juliana von Kleinau, waarmee hij nog een dochter krijgt.

- advertentie -

- advertentie - 

De Ostfriese vorst blijft zijn hele regeerperiode populair, tot die in 1708 abrupt ten einde komt. Christiaan Eberhard had net als vele familieleden voor hem al zijn hele leven te maken met gezondheidsproblemen en die werden hem in 1708 op 42-jarige leeftijd fataal. Ondanks zijn overlijden op jonge leeftijd blijft de herinnering aan hem voortbestaan in het graafschap Ostfriesland. Vanwege zijn tolerantie en vreedzaamheid blijft hij een voorbeeld voor velen. En ook in Bad Nieuweschans wordt hij nog altijd herinnerd en gewaardeerd, met een eigen straat als gevolg. Ook naar zijn moeder Charlotte is in Bad Nieuweschans een eigen straat vernoemd. Twee goede buren die als vorst het goede voorbeeld gaven.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button