Algemeen

Alzheimer infomarkt in De Boschpoort op 21 september

- advertentie -

Winschoten – Dementie is ziekte nummer 1 in de wereld. Het is daarom heel goed mogelijk dat we er allemaal mee te maken krijgen. Wat is er mogelijk als je te maken krijgt met dementie? Om belangstellenden meer informatie te geven, wordt er op donderdag 21 september van 14:00 tot 17:00 uur een grote dementie info-markt georganiseerd in De Boschpoort (Boschplein 2) te Winschoten. Deze dag is ook ‘Wereld Alzheimer Dag’ en dus de ideale dag om zo’n markt te organiseren door het Alzheimercafé in samenwerking met Sociaal Werk Oldambt en Welzijn Westerwolde.

- advertentie -

Betrokken
Hilda van der Woude, wijkverpleegkundige en casemanager dementie, is betrokken bij de organisatie: “Bijna iedereen kent wel iemand die de ziekte dementie heeft. En helaas wordt er in de meeste gevallen laat aan de bel getrokken voor hulp. Daarom houden wij deze info-markt. De markt is voor iedereen die te maken heeft met dementie of die hier meer over wil weten. Iedereen is welkom.

Het is niet alleen de persoon die getroffen wordt door dementie, maar minimaal 5 personen er om heen hebben er dan ook mee te maken. Het is een vrij ingewikkelde ziekte. Het kan zijn dat iemand vergeetachtig wordt, zijn/haar partner niet meer herkent, vergeet het gas uit te doen of wegloopt van huis en verdwaalt. Dit zijn heel ingrijpende zaken waar een familie mee te maken krijgt. Daarom is het belangrijk om er aandacht aan te besteden”.

Op elke vraag een antwoord
Op deze Wereld Alzheimer Dag staat De Boschpoort met deze informatiemarkt in het teken van dementie. Voor elke vraag, met betrekking tot deze ziekte, is op de markt een antwoord; bijvoorbeeld ‘Ik ben vergeetachtig, heb ik nu dementie?’ of ‘Kan ik nog autorijden?’.. Verschillende thuiszorgorganisaties, medewerkers van Sociaal Werk Oldambt en Welzijn Westerwolde zijn aanwezig om informatie te verstrekken, maar ook een rijschoolhouder, de wijkagent, notaris, vertegenwoordigers van Alzheimer Nederland etc. kunnen bevraagd worden.

“Dementie is een ziekte die men graag verborgen wil houden: ‘met mij is niets aan de hand’ en men houdt zich groot. Juist daarom hopen we de ziekte uit de taboesfeer te halen. Helaas komen wij met regelmaat in aanraking met mensen, waarvan dementie al in een behoorlijk vergevorderd stadium is. De partner houdt het hele huishouden nog gaande, maar pas wanneer het over de schoenen loopt, worden wij ingevlogen. Het is juist van belang om je te verdiepen in deze ziekte, zeker nu we met z’n allen ouder worden dan voorheen”, zegt Hilda.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Femke Wight-Dekker, info@welzijnwesterwolde.nl, 0599-582460 of met Ina Hartjes, coördinator netwerk dementie Oldambt/SWO, 06 11902905.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button