Algemeen
Veel gelezen

Grote zorgen om kinderopvang Scheemda, locatie sinds een week dicht

- advertentie -

Winschoten –  Personeel dat ziek thuis zit, geschrokken ouders en een directeur die een angstcultuur zou zaaien. Door een onwerkbare werksfeer is kinderopvang KiWi sinds een week gesloten. Vrijdag 22 september kregen ouders een verontrustende mail. Vanaf maandag 25 september kunnen ze hun kind niet meer naar KiWi in Scheemda brengen. Er is onvoldoende personeel om de kinderen op te vangen.

- advertentie -

Wat blijkt: vier van de zes medewerkers van de dagopvang zitten thuis. Ze hebben zich ziek gemeld omdat ze niet langer door één deur kunnen met directeur Rose Scholten. RTV Noord is in de zaak gedoken en schreef het onderstaande artikel.

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl

Te weinig vaste krachten
Tot dan toe worden de gaten gevuld met invallers. Dat is toegestaan, op voorwaarde dat er een minimum aantal vaste krachten aanwezig is: zo wordt de ‘emotionele veiligheid’ van de kinderen en de stabiliteit gewaarborgd. Dat blijkt niet langer mogelijk. En daarom ziet Scholten geen andere mogelijkheid dan de opvang in Scheemda op slot te doen. Tot wanhoop van de ouders die plotseling op zoek moeten naar een andere opvangplek.

Een moeder vertelt: ‘Ik bracht mijn kind ‘s ochtends bij zijn vaste leidsters en bij het ophalen hoorde ik dat ze weg waren. De sfeer is om te snijden, medewerkers zijn zenuwachtig en de kinderen merken dat ook. Die zijn van slag.’

Meerdere ouders voelen zich aan de kant gezet en slecht geïnformeerd. Ze uiten hun ongenoegen op een speciaal belegde ouderavond, die vorige week woensdag was. De strekking van hun verhaal: waarom wisten wij niet wat er speelde bij het personeel? Ze vrezen dat de veiligheid van hun kinderen in gevaar is geweest. Scholten ontkent dat gevaar. Zij zegt dat juist een klein groepje ouders aanstichters zijn van de problemen: zij zouden medewerkers geïntimideerd en uitgescholden hebben.

- advertentie -

Ouders met handen in het haar
De ouders die RTV Noord spreekt ontkennen dat met klem. ‘Ik zat met de handen in het haar toen ik de mail over de sluiting kreeg’, vertelt een moeder wier naam bij RTV Noord bekend is. ‘Ik heb mijn kind nu aangemeld bij een andere opvang, want ik heb er geen vertrouwen in dat het nog goed gaat komen hier. Ik voel me als ouder aan de kant gezet.’

- advertentie - 

Dat vertrouwen is in de organisatie ver te zoeken. Voormalig medewerkers schetsen een negatief beeld van de gang van zaken in de kinderopvang. Niet alleen in Scheemda, maar ook op andere vestigingen heerst een angstcultuur dankzij de directeur. Meerdere medewerkers, die hun verhaal afzonderlijk van elkaar anoniem gedeeld hebben, schetsen een identiek beeld van de werkwijze binnen de organisatie.

De directeur beschuldigt medewerkers van zaken die niet te verifiëren zijn, zoals intimidatie van collega’s of ouders. Zij worden onder druk gezet dit toe te geven. Als zij zich ziek melden, weigert ze deze meldingen te accepteren, dreigt ze met sancties en legt ze officiële waarschuwingen op zonder dat dit via de officiële weg binnen het bedrijf gaat. De Raad van Commissarissen is op de hoogte gesteld van de angstcultuur, zo blijkt uit stukken die RTV Noord heeft ingezien.

(lees verder onder de foto)

Werkafspraken worden niet nageleefd
De directeur heeft medewerkers weggestuurd van de groep, omdat het personeel niet aan haar eisen kon en wilde voldoen. Dat zou gaan om werkafspraken die de directeur niet na zou leven, zoals roosterafspraken. Personeel dat hier tegenin gaat, wordt onder druk gezet om toch te werken. Het personeel heeft hierover meldingen gedaan bij de vakbond.

Gjalt Jellesma van BOinK (belangenvereniging van ouders in de kinderopvang) kent de klachten over de locatie in Scheemda. Hij heeft zowel van ouders als (oud-) medewerkers zorgen gehoord over de situatie. ‘We hebben begrepen dat zes van de acht werknemers weg zijn. Dat is nooit een goed teken’, zegt voorzitter Jellesma. Hij kan geen antwoord geven op de vraag hoeveel klachten er binnengekomen zijn, omdat de klachten vanuit een groep ouders en medewerkers komen.

Intimidatie en een nare werksfeer
Hij bevestigt dat de klachten onder andere gaan over intimidatie en een nare werksfeer onder verantwoordelijkheid van de directeur, die er sinds januari aan het roer staat. ‘De werkwijze wordt niet als prettig ervaren’, zo vat hij de aard van de klachten samen. Scholten zegt zich niet te herkennen in deze klachten.

‘Dit zijn altijd zorgelijke situaties’, zegt Jellesma. ‘Het gaat natuurlijk om de kinderen, die moeten veilig zijn. Dit soort situaties zijn zeer onwenselijk in de kinderopvang.’

Volgens Jellesma kan ‘een goede gemeente en GGD (die toezicht houdt op de kinderopvang, red.) veel zien.’ De GGD Groningen en de gemeente Oldambt zeggen beide op de hoogte te zijn van klachten en hebben meldingen ontvangen over de situatie bij KiWi. ‘We hebben daarom besloten de jaarlijkse controle naar voren te halen’, laat een woordvoerder van de GGD weten. ‘Zodra de vestiging opent, gaan we de controles uitvoeren. We houden in deze situatie zeker een vinger aan de pols.’

Het is de bedoeling dat KiWi Scheemda 16 oktober heropent met een nieuw team. Volgens Scholten heeft een klein aantal ouders het contract met KiWi opgezegd vanwege deze situatie.

Reacties
Directeur Rose Scholten van KiWi zegt dat zij zich niet herkent in de aantijgingen. ‘Medewerkers werden door enkele ouders onvriendelijk bejegend. Na een goed gesprek met de ouders hebben we afgesproken een nieuwe start te maken. De teamaanpassing in Scheemda achtten wij noodzakelijk omdat nieuwe medewerkers zich in dit team niet welkom voelden.’

Over de klachten die er liggen bij instanties zegt ze: ‘Die worden niet onderschreven. We staan voor hoogwaardige kwaliteit kinderopvang’, laat ze weten. ‘Ik heb altijd goede gesprekken gehad met de GGD en de gemeente Oldambt. Klachten zijn mij niet bekend.’ Volgens haar kunnen de kinderen tijdens de sluiting terecht op andere locaties van KiWi, want daar is plek.

Lees hier hun hele verklaring. 

Voorzitter van de Raad van Commissarissen Renze Behling laat weten dat hij zich niet herkent in een angstcultuur en dat er geen klachten bij hem bekend zijn over Scholten en haar werkwijze. ‘Ik doe daar ook geen uitspraken over’, zegt hij.

Heeft u tips naar aanleiding van dit verhaal? Mail dan naar noor.vloeimans@rtvnoord.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button