Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Algemeen

Afeer en Wedeka starten met de Overbrugbaan: 180 extra banen in Oost Groningen

- advertentie -

Oost Groningen – Er zijn in Oost Groningen nog steeds veel vacatures waarvoor geen geschikte kandidaten gevonden worden. Toch zijn er in de regio nog ongeveer 4.000 mensen die langs de kant staan, maar best zouden willen werken. Ondanks goede begeleiding en de huidige krapte op de arbeidsmarkt is het hen niet gelukt om werk te vinden.

- advertentie -

Met het project Overbrugbaan hopen we een deel van deze mensen aan werk te helpen. Inwoners van Oost-Groningen die graag willen en kunnen werken, maar die door gebrek aan ervaring niet aan de slag komen, komen in aanmerking voor de Overbrugbaan. Afeer, Wedeka en de gezamenlijke gemeenten in Oost-Groningen hebben een aanvraag gedaan bij Nationaal Programma Groningen voor een proef van vier jaar voor de Overbrugbaan.

Maandag 9 oktober stemde het dagelijks bestuur van Nationaal Programma Groningen in met een bijdrage van €411.839 uit het provinciaal programma van Nationaal Programma Groningen voor het eerste deel van de proef.

Overbrugbaan als opstap naar een vaste baan
Gedeputeerde Tjeerd van Dekken, verantwoordelijk voor het arbeidsmarktbeleid, over de toegevoegde waarde van het project: “Door de extra middelen van Nationaal Programma Groningen kunnen we overbrugbanen creëren. Wanneer er heel erg in een deelnemer wordt geloofd, maar de werkgever nog wat twijfels heeft om hem of haar in dienst te nemen, kunnen die overbrugbanen ze net over de streep trekken.”

Een Overbrugbaan is een echte baan en duurt maximaal 18 maanden. De werkzoekende treedt in dienst bij Afeer of Wedeka en begint gelijk met werken, maar krijgt ook jobcoaching en trainingen. Zo wordt er direct aan praktische werkervaring en een cv gewerkt.

Bovendien is de overbrugger vanaf de start in beeld bij een toekomstige werkgever dankzij de goede contacten met ondernemers. De Overbrugbaan is een project dat vier jaar duurt: van 2023 tot 2027. In deze periode moeten 180 extra werkzoekenden in vijf gemeenten aan een baan worden geholpen. Er wordt in de tussentijd ook gekeken of de proef goed werkt. Als de gewenste resultaten worden behaald zal er worden gekeken of de Overbrugbaan blijvend ingezet kan worden.

Over Afeer en Wedeka
Afeer en Wedeka zijn de sociaal ontwikkelbedrijven van de regio Oost-Groningen. Mensen die zelf niet of moeilijk aan een baan kunnen komen, worden door hen geholpen. Daarnaast organiseren beide bedrijven dagelijks werk voor medewerkers met een arbeidsbeperking.

Zo werken ze mee aan een inclusieve arbeidsmarkt en zijn bruggenbouwer tussen overheid en bedrijfsleven. Deelnemende gemeenten aan Overbrugbaan zijn: Oldambt, Pekela, Westerwolde, Stadskanaal en Veendam.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button