Op stap

In beeld: volksfeest Gallimarkt in Leer officieel geopend

- advertentie -

Leer (D) – Eindelijk was het dan zo ver: de Gallimarkt in het Duitse Leer is woensdagochtend officieel geopend. Het langverwachte volksfeest, dat jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekt, werd onder andere in het bijzijn van stadsomroeper Jan Veen uit Winschoten geopend.

- advertentie -

De Gallimarkt, een traditie die teruggaat tot de middeleeuwen, staat bekend om gezelligheid, attracties en diverse culinaire hoogstandjes. Het is dan ook geen verrassing dat dit volksfeest ook veel Nederlandse bezoekers trekt.

(lees verder onder de foto)

Foto: Dave Leeuwerik/ OldambtNu.nl

De opening begon met een toespraak van Claus-Peter Horst, burgemeester van de Duitse stad Leer. Hij bedankte alle vrijwilligers, maar ook de hulpdiensten die ervoor zorgen dat de bekende markt dit jaar weer kan plaatsvinden. Ook werd er stil gestaan bij de aanval op Israël. De burgemeester gaf aan dat de gemeente Leer achter Israël staat, waarop het publiek vervolgens een enorm applaus gaf en dit ondersteunde.

Stadsomroeper
Vanuit Gemeente Oldambt was stadsomroeper Jan Veen aanwezig die op zijn authentieke manier de inwoners en aanwezige Nederlanders toesprak. Hij nodigde op zijn beurt de Duitsers uit om op 6 november naar Winschoten te komen waar dan de Adrillen plaats vindt.

(lees verder onder de foto)

- advertentie -
Foto: Dave Leeuwerik/ OldambtNu.nl

Na de opening door de burgemeester, liepen genodigden onder leiding van de burgemeester en wethouders en andere genodigden naar de feesttent waar vervolgens nog een toespraak werd gehouden. Hier werden burgemeesters van omliggende plaatsen verwelkomd. Vervolgens werd er volgens traditie een vat bier geslagen, waarbij ook dat stukje van de Gallimarkt was geopend.

- advertentie - 

Programma
De Gallimarkt duurt maar liefst vijf dagen en biedt voor ieder wat wils. Van spannende kermisattracties en leuke spelletjes tot ambachtelijke marktkramen met unieke producten: er is genoeg te beleven.

Naast het plezier, staat de Gallimarkt ook bekend om zijn historische waarde. Vroeger was dit volksfeest een belangrijk moment om handel te drijven en contacten te leggen. Tegenwoordig is het vooral een feest van ontmoeting en vermaak, maar de historische elementen blijven behouden.

(lees verder onder de foto)

Foto: Dave Leeuwerik/ OldambtNu.nl

Veel bezoekers
De organisatie van de Gallimarkt is uitermate tevreden na deze eerste dag. Ze verwachten dat de komende dagen nog veel bezoekers zullen genieten van dit geliefde volksfeest. Met een uitgebreid programma vol activiteiten en entertainment, belooft het een onvergetelijke editie te worden.

Dus, liefhebbers van gezelligheid, attracties en heerlijk eten, maak je klaar voor een bezoek aan de Gallimarkt in Leer. Vergeet vooral niet om ook een kijkje te nemen bij de marktkramen, waar je de meest bijzondere producten kunt vinden. Het feest is nog in volle gang en er is genoeg te beleven voor jong en oud.

Mis het niet!Naast de festiviteiten zijn er speciale hoogtepunten, zoals een vuurwerk boven de haven op vrijdag 13 oktober om 22:00 uur en een lampionnenoptocht op zaterdag om 18:45 uur.

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button