Weerbericht

Weekendweer: beduidend lagere maxima met buien en zon

- advertentie -

Landelijk – We krijgen dit weekend met beduidend lagere temperaturen te maken. Zowel zaterdag als zondag komen buien voor, maar tussendoor zal de zon ook geregeld schijnen. Zaterdag wordt het 14 tot 16 graden en zondag slechts 12 graden.

- advertentie -

Voordat het weekend van start gaat krijgen we met een vrij onstuimige en bijzonder warme vrijdag te maken. Eerst valt op veel plaatsen regen. Vanmiddag regent het vooral in het noorden en noordwesten, elders is het dan droog en schijnt af en toe de zon. Het is van noord naar zuid 19 tot 24 graden.

Buien met tussendoor zon
Zaterdag gaat droog en vrij zonnig van start. De wind draait naar het westen- tot noordwesten en hiermee wordt vrij koude lucht over een relatief warme Noordzee naar ons geblazen. Door het grote temperatuurverschil tussen de bovenlucht en het relatief warme Noordzeewater komen buien tot ontwikkeling die gedurende de dag zuidoostwaarts over het land trekken. Naarmate de buien verder landinwaarts komen neemt de activiteit af.

Bij een matige tot (vrij) krachtige wind komen de maxima met 14 tot 16 graden een stuk lager uit dan voorgaande dagen. Tussen de buien door schijnt geregeld de zon. De combinatie van zon en regen zijn perfecte ingrediënten voor het ontstaan van een regenboog. De kans is dan ook groot dat dit weekend een regenboog te zien is.

Zondag: voor het gevoel een stuk kouder
Onze neerslagradar komt ook zondag goed van pas. Wederom trekken buien vanaf de Noordzee over het land met daarbij vooral in de kustgebieden kans op onweer. Tussendoor is er een afwisseling van stapelwolken en zonnige perioden. De middagtemperatuur blijft steken op slechts 12 graden. Hiermee ligt de temperatuur onder het langjarig gemiddelde van 15 of 16 graden.

Volgende week zonnig en kans op vorst
Na het weekend draait de wind naar noordoostelijke richtingen en nemen de neerslagkansen af. Maandag zijn er nog wolkenvelden aanwezig, maar vanaf dinsdag domineert de zon het weerbeeld. De maximumtemperatuur komt tijdens de eerste dagen van de nieuwe week op 12 tot 14 graden uit. Tijdens de vroege ochtenduren liggen de waarden op neushoogte iets boven het vriespunt. Aan de grond komt het tijdens de nachten tot vorst.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button