Algemeen

Op pad met de witte stok: “geef ons de ruimte in Winschoten”

- advertentie -

Winschoten – Vandaag, maandag 16 oktober organiseert de Oogvereniging Groningen in het kader van de Internationale Dag van de Witte Stok een oversteekactie in Winschoten. Met de Internationale Dag van de Witte Stok wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor blinden en slechtzienden in het verkeer.

- advertentie -

‘Vele mensen weten niet waar de witte stok met rode ringen voor staat’, vertelt Hubert de Vos, die zelf blind is. ‘Daar willen wij verandering in brengen. De witte stok helpt ons namelijk om de weg te vinden en obstakels, zoals paaltjes, te ontwijken. Mijn witte stok moet andere weggebruikers ook duidelijk maken dat ik hen niet zie en vraag om met mij rekening te houden.’ Volgens de Verkeerswet moeten andere weggebruikers stoppen, als een voetganger met witte stok aangeef de straat te willen oversteken. ‘Dat is niet bij iedereen bekend’, weet Hubert de Vos.

Daarom voert de Oogvereniging op 16 oktober onder het motto ‘Op pad met de witte stok, geef ons de ruimte’ actie op verschillende plaatsen in Nederland. De Oogvereniging is de patiënten- en belangenvereniging van mensen met een oogaandoening of visuele beperking.

Oversteekactie bij station Winschoten
De Oogvereniging Groningen houdt een oversteekactie bij het zebrapad aan het station van Winschoten. Ervaringsdeskundigen zullen zelf de weg oversteken en een route lopen. Daarnaast willen zij voorbijgangers vragen – om onder begeleiding – zelf met slaapmasker en witte stok te lopen. Zo kunnen ze zelf ervaren hoe het is om, vertrouwend op je gehoor en op andere weggebruikers, je weg in het verkeer te moeten vinden. Wethouder Klein van de gemeente Oldambt zal de actie openen.

Gevaarlijk Oldambtplein
‘Het liefst hadden wij deze actie willen houden bij het Oldambtplein’, zegt Hubert de Vos. ‘Maar we vinden het niet verantwoord om daar een actie te voeren. Ik vind het daar te gevaarlijk.’ De Oogvereniging heeft enkele jaren geleden de gemeente Oldambt advies gegeven hoe dit plein voor mensen met een visuele beperking toegankelijker te maken, maar dit is tot op heden niet gerealiseerd.

Praktische informatie oversteekactie
Datum: maandag 16 oktober 2023
Tijd: van 14.00 tot 15.00 uur
Plaats: zebra bij station Winschoten (Stationsweg/Emmastraat)

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button