Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Economie

Inwoners Oldambt verkochten vorig jaar 40.914 producten via Marktplaats

- advertentie -

Oldambt –  Inwoners van Oldambt verkochten vorig jaar 40.914 producten via Marktplaats*. Dit staat gelijk aan een potentiële besparing van 1362 ton CO2-uitstoot. Dit blijkt uit onderzoek van Ethos International en het IVL Swedish Environmental Research Institute.

- advertentie -

Door producten tweedehands te verhandelen, wordt emissie vermeden. Inwoners maakten de grootste impact met de tweedehands handel in achtereenvolgens meubels en woonaccessoires, elektronica en witgoed en kinderkleding en speelgoed.

Door tweedehands artikelen te kiezen in plaats van nieuw, gaan mensen spaarzamer om met grondstoffen. Deze hoeven namelijk niet ingezet te worden voor de productie van nieuwe spullen. Op landelijk niveau kregen ruim 19,1 miljoen gebruikte producten vorig jaar een tweede, derde of vierde leven via Marktplaats.

Dit totaal is gebaseerd op het aantal producten waarvan gebruikers achteraf zelf hebben aangegeven dat ze die hebben verkocht via Marktplaats. Het daadwerkelijke aantal ligt daarom nog een stuk hoger. In hetzelfde jaar bespaarden gebruikers van Marktplaats met hun tweedehands aankoop meer dan 131 miljoen kilo grondstoffen ten opzichte van de productie van nieuwe artikelen. Daarvan is bijna 14 miljoen kilo toe te schrijven aan plastic, ruim 33 miljoen kilo aan staal en bijna 7 miljoen kilo aan aluminium.

Tweedehands handel maakt verschil
Marktplaats maakt het voor gebruikers inzichtelijk, middels een langlopend experiment, hoeveel CO2-uitstoot zij potentieel besparen met de aankoop van een tweedehands artikel op het platform. Dit wordt sinds de invoering toegepast in ruim 900 categorieën. Ruim 65% van de mensen geeft aan dat het motiveert meer tweedehands te handelen bij het zien van de gemiddelde emissiebesparing per categorie, blijkt uit een enquête onder meer dan 2.000 Marktplaats-gebruikers.

Marktplaats gaf in aanloop naar de Nationale Klimaatweek opdracht voor een onderzoek naar de CO2-besparing die de tweedehands handel tussen consumenten via het handelsplatform oplevert. Rick Verkuyl, Sustainability Officer Marktplaats: “De Nationale Klimaatweek is een week waarin burgers, bedrijven en gemeenten worden aangemoedigd zich lokaal in te zetten voor een beter klimaat. We voelen ons als bedrijf nauw verbonden aan dit initiatief. Tweedehands handel draagt bij aan een beter klimaat. De onderzoeksresultaten tonen aan dat hergebruik van producten landelijk en lokaal een flinke bijdrage kan leveren. Elke deal op Marktplaats maakt dus werkelijk een groot verschil.”

*Het gaat hierbij om producten waarvan gebruikers achteraf hebben aangegeven dat ze die hebben verkocht via Marktplaats, exclusief auto’s, motorfietsen, bromfietsen, caravans, aanhangwagens en zakelijke goederen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button