Algemeen

Kermisexploitant Martin Speelman stopt na 34 jaar met de botsauto’s

- advertentie -

Winschoten – Door achtzaam te zijn op zijn toch wat broze gezondheid stopt kermisexploitant Martin Speelman (59) met de botsauto’s, zoals nu aanwezig op de Winschoter kermis. Maar zoals het een echte kermisman vergaat, kan hij natuurlijk niet helemaal stoppen. Hij is ook nog eigenaar van een oliebollenkraam en zal volgend jaar nog wel met iets anders, een kleinere attractie komen.

- advertentie -

De botsauto’s heeft hij onlangs verkocht. “Ik kon er een mooie prijs voor krijgen. Het is natuurlijk ook een topattractie.” zegt Speelman. “Zelfs mijn 81-jarige vader vindt het een goed besluit. Ik zag er als een berg tegenop om het hem te vertellen.”

Al 34 jaar staat hij met de botsauto’s op de Winschoter kermis en nu ook al weer 27 jaar doet hij de organisatie van deze kermis, samen met Chris Spelbrink, bekend van de gebak & specialiteitenkraam en vooral door de oliebollen. Deze week heeft hij nog een mail van de gemeente Oldambt ontvangen, om het contract voor de organisatie te willen verlengen. En dat wil hij nog graag doen.

Begin vorige eeuw
Martin komt uit een echte kermisexploitanten familie. Dit gaat terug tot aan het begin van de vorige eeuw, toen met z’n over-over grootvader die destijds met een draaimolen door het land trok. Zijn zus en zijn tweelingbroer, hebben allemaal wel iets te maken met de kermisbranche evenals zijn jongste broer.

(lees verder onder de foto)

Foto: St. Oud Winschoten | De vader van Martin (Addie Speelman) samen met wijlen burgemeester Pieter Smit

“Wij zijn afgelopen woensdag begonnen met een kortingsdag, maar wij hopen dat het komend weekend mooi weer is en dat is voor ons heel belangrijk. Stoppen kan ik op mijn leeftijd niet en dat wil ik ook niet. Je wilt graag onder de mensen blijven, want ook onderling gaan wij heel goed met elkaar om. Zelfs een oud kermisman, komt regelmatig bij mij langs, voor een praatje en om de gezelligheid van een kermis opnieuw te proeven”, aldus Martin Speelman.

- advertentie -

(lees verder onder de foto)

- advertentie - 
Foto: ingezonden

Leuk om kermissen te organiseren
“Ik vind het heel belangrijk dat deze mensen langs komen, want hij woont in Groningen en als hij niet meer langs komt, zijn wij hem over twee jaar vergeten. Zo zit het leven in elkaar. En het gaat met mij net zo, als ik nergens meer zou komen, dan word ik ook snel vergeten. Daarom vind ik het leuk om kermissen als deze te organiseren”, zegt Martin.

(lees verder onder de foto)

Foto: Dave Leeuwerik/ OldambtNu.nl

Martin en Chris hebben zo’n 9 kermissen in de organisatie en daarbij is een adviserende rol op sommige plaatsen heel belangrijk. In de kassawagen is ook een heel mooie samengestelde wand foto geplaatst. Deze gaat terug van het begin van de vorige eeuw met de draaimolen tot en met heden.

Foto uit 1908
“De foto van de draaimolen is genomen in 1908 op de Kermis in Roden, ook ik sta op een andere foto als een klein jongetje samen met mijn tweelingbroer bij de attractie van mijn opa en oma. Ja en zo is ons hele kermisleven in beeld gebracht tot en met de autoscooters”, zegt Martin.

(lees verder onder de foto)

Foto: ingezonden

Achter het gemeentehuis
Ze zijn begonnen in Winschoten met een kermis achter het gemeentehuis, waar het toen qua organisatie lang niet zo gecompliceerd was als nu. “Alles is nu aangescherpt en dit is voor ons heel erg moeilijk geworden om aan alle regels die vandaag de dag gesteld zijn, te voldoen. Soms zijn de regels zo moeilijk, om bijvoorbeeld geen twee meter van een muur vandaan moeten blijven, maar vijf meter, waardoor voor een andere attractie geen plaats meer is.”

(lees verder onder de foto)

Foto: Frans Stegeman/ OldambtNu.nl

“Wij willen natuurlijk ook graag het aanbod op peil houden en niet een collega naar huis moet sturen. Wij blijven desondanks positief ingesteld en proberen er altijd uit te komen”, aldus Martin Speelman.

Foto: ingezonden

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button