AlgemeenVideo

In Beeld: Adrillen blijft een bruisend evenement en dat al voor de 207e keer (video)

- advertentie -

Winschoten – Met een enorme knal uit een oud kanon is de 207ste Adrillen van start gegaan. Ook Pekelder burgemeester Jaap Kuin, wethouder Reiny Kuiper en vanuit Midden Groningen wethouder Markus Ploeger werden als genodigden door burgemeester Cora Yfke Sikkema welkom geheten.

- advertentie -

Ook vanuit Duitsland een redelijk grote afvaardiging met Jens Willedink burgemeester van de gemeente Rhede en zijn plaatsvervanger Hauert Lusing. Verder Bruno Schahner burgemeester van de stad Leer en ‘Leeraner’ Gerd Kochen tenslotte nog de plaatsvervangende burgemeester van de stad Weener Helmut Geuken.

Salaris uitbetaald
De eerste Allerheiligenmarkt oftewel in het Gronings kortweg Adrillen moet geweest zijn in 1816. Het was toen al een behoorlijke markt met waren en vee. De landarbeiders kregen na het zomerseizoen van hard werken het salaris uitbetaald.

“Er was daarmee meer tijd én geld voor de markt. Een feest dat ook wel meer was dan alleen inkopen doen. De Adrillen heeft altijd al een heel sociaal karakter gehad. Bezoekers kwamen familie, vrienden en kennissen tegen die ze door het harde werken in de zomer minder hadden gezien”, aldus burgemeester Sikkema in haar openings-speech.

Kermis is altijd gebleven
Deze tijd ligt inmiddels al een hele tijd achter ons en worden er op het Marktplein geen dieren meer te koop aangeboden, maar de kermis is door de jaren heen altijd gebleven.

“En nog steeds komen mensen van heinde en verre naar Winschoten voor één van de grootste jaarmarkten van de provincie Groningen. Vele mensen nemen deze eerste maandag van november vrij om vrienden, familie en kennissen te ontmoeten. Voor sommige is dat op de warenmarkt met aanvullend vertier van straatartiesten. Voor anderen is het op de kermis of op een terrasje in de binnenstad of op het Marktplein. Bruisend is de Adrillen na al die jaren nog steeds”, zegt burgemeester Sikkema van Oldambt.

- advertentie -

Adrillen blijft bruisend
Deze Adrillen blijft het allerminst droog, wat toch minder bezoekers trekt. Gelukkig waren en nog genoeg droge periodes. Over het algemeen kan deze markt, de kermis en vanmiddag de activiteiten en optredens vanavond op het Marktplein toch nog steeds bruisend genoemd worden.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button