Algemeen

Zien: De veranderingen van de Allerheiligenmarkt

- advertentie -

Winschoten – Er is bewijs dat dateert uit 1816 waarin gesproken wordt over de Allerheiligenmarkt hier in Winschoten. In het Gronings kortweg Adrillen. Nu, 207 jaar later ziet de Allerheligenmarkt er heel anders uit dan de eerste edities. Met dank aan Stichting Oud Winschoten zijn er nog foto’s uit bijvoorbeeld 1934.

- advertentie -

Vroeger was het een markt met waren en vee op de eerste maandag van november. Maar waarom de eerste maandag van november? Dat laat zich verklaren door de uitbetaaldag van boerenarbeiders. Zij kregen deze dag vaak het loon van een hele zomer ontzettend hard werken uitbetaald. Er was daarmee meer tijd én geld voor de markt. Een feest dat ook wel meer was dan alleen inkopen doen.

(lees verder onder de foto)

Foto’s: Stichting Oud Winschoten (foto uit 1934)

Toen hoorde bij de markt ook onlosmakelijk het vee. Handelaren en handjeklap over de prijs van een varken, geit, schaap, koe of een paard waren een vast onderdeel. Die tijd ligt inmiddels achter ons. Inmiddels vinden we op het Marktplein geen dieren meer, maar wel een kermis met veel vermaak voor jong en oud.

(lees verder onder de foto)

Foto: Stichting Oud Winschoten (foto uit 1934, op de Venne)

En hoewel het loon niet meer op deze eerste maandag uitbetaald wordt, is de warenmarkt nog steeds een groot onderdeel van de Adrillen. Kleding en huishoudelijke artikelen als potten en pannen vind je er nog steeds. Maar ook voor veel mensen nog steeds een periode om bepaalde aankopen, soms traditiegetrouw te doen; van een maaltje dreuge boon’n tot een gerookte paling.

- advertentie -

(lees verder onder de foto)

- advertentie - 
Foto: Stichting Oud Winschoten (foto uit 1958, op het Marktplein)

Heinde en verre naar Winschoten
En nog steeds komen mensen van heinde en verre naar Winschoten voor één van de grootste jaarmarkten van de provincie Groningen. Vele mensen nemen deze eerste maandag van november vrij om vrienden, familie en kennissen te ontmoeten.

Voor sommige is dat op de warenmarkt met aanvullend vertier van straatartiesten. Voor anderen is het op de kermis of op een terrasje in de binnenstad of op het Marktplein. Bruisend is de Adrillen na al die jaren nog steeds.

Scroll naar beneden om de rest van de foto’s te bekijken.

Foto: Stichting Oud Winschoten (foto uit 1985, de hobbymarkt in de Klinker)
Foto: Stichting Oud Winschoten (foto uit 1985, met burgemeester J. Postma)
Foto: Stichting Oud Winschoten (Foto uit 2007, Stadsomroeper Geert Veen samen met burgemeester Janny Vlietstra)
Foto: Stichting Oud Winschoten (Foto uit 2007)
Foto: Stichting Oud Winschoten (Foto uit 2015, Kanonschot samen met burgemeester Pieter Smit)

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button