Algemeen

Homostichting trekt aan langste eind; parkeerplaatsen bij ‘seksbossen’ moesten blijven

- advertentie -

Midwolda/ Westerlee – De gemeente Oldambt had de parkeerplaatsen bij het Emergobos en het Midwolderbos niet mogen afsluiten. Dat oordeelt de rechtbank nadat homostichting Keelbos een zaak had aangespannen. Dat meldt RTV Noord.

- advertentie -

Homoseksuele mannen gebruiken de bossen voor seksuele handelingen, maar na het verdwijnen van parkeerplaatsen is het bos een stuk minder toegankelijk geworden. Parkeren langs de rand van de bossen kan niet; daarvoor riskeren automobilisten een boete.

‘Seksbossen’
De bossen en het gebruik daarvan zorgen al jaren voor hoofdpijn bij de gemeente. Het liefst houden zij de bossen zo toegankelijk mogelijk, maar niet als dat betekent dat bepaalde handelingen daar aan de orde van de dag zijn. Ook omwonenden hebben meermaals hun beklag gedaan over de activiteiten in vooral het Emergobos, dat ligt tussen Oude Pekela en Meeden. Zij gaven dat bos als bijnaam ‘het seksbos’.

Dan gaat het over handelingen van (vooral) homoseksuele mannen. Zij komen naar de bossen om in contact te komen met andere mannen. Hans Scheffer van de stichting heeft ooit uitgelegd dat mannen door het bos lopen, op zoek naar iemand waarmee zij een klik voelen.

Om de overlast tegen te gaan, besloot de gemeente om parkeerplaatsen bij het Emergobos en het Midwolderbos ontoegankelijk te maken voor verkeer. Omdat parkeren langs het bos kan leiden tot een boete, voelde Stichting Keelbos zich genoodzaakt een zaak aan te spannen. Zij wil dat de bossen zo toegankelijk mogelijk zijn en wil weer gebruik kunnen maken van de parkeerplaatsen.

(lees verder onder de foto)

- advertentie -
Foto: OldambtNu.nl (archief)

Besluit ongegrond
Oldambt heeft nooit gezegd dat zij de parkeerplaatsen heeft gesloten omdat homoseksuele mannen de bossen bezochten. Voor het sluiten heeft zij andere argumenten aangedragen.

- advertentie - 

De gemeente vindt dat zij de parkeerplaatsen moest sluiten, omdat ‘het gebruik voor auto’s en motorvoertuigen zich niet met de natuurlijke waarde van de gebieden verdraagt’ en ‘omdat het natuurlijke en landschappelijke karakter wordt aangetast’. Ook is volgens het college sprake van overlast en verstoring van de rust voor het gebied door auto’s en motorvoertuigen.

Daar maakt de rechtbank gehakt van, omdat Oldambt alle argumenten volgens haar onvoldoende heeft gemotiveerd en onderbouwd. Daar komt bovenop dat Oldambt aangeeft dat er alternatieve plekken zijn waar homoseksuele mannen elkaar kunnen ontmoeten, maar niet aangeeft waar dat zou moeten zijn.

Ook heeft de rechtbank moeite met de manier waarop het afsluiten van de parkeerplaatsen tot stand is gekomen. Een ambtenaar heeft dat besluit genomen. Volgens de rechtbank is het onduidelijk of de ambtenaar mandaat had van het college van burgemeester en wethouders om de beslissing te nemen. Stukken waaruit dat zou moeten blijken, ontbreken.

(lees verder onder de foto)

Foto: OldambtNu.nl (archief)

Gemeente wil eerst nadenken
De gemeente Oldambt weet nog niet wat zij met de uitspraak van de rechter gaat doen. Zij heeft meerdere opties: de parkeerplaatsen weer openen, de argumenten beter onderbouwen, nieuwe argumenten toevoegen, of het helemaal anders aanpakken. Oldambt heeft maximaal zes weken om tegen het besluit in beroep te gaan.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button