Weerbericht

Maandag regionaal kans op sneeuw in het noordoosten

- advertentie -

Landelijk – Maandag kunnen de wanten en sjaals uit de kast, want er staat sneeuw op het programma. Vooral in het noordoosten kan het tot een sneeuwdek komen in de loop van maandag.

- advertentie -

In de loop van zondagavond en de nacht naar maandag breidt een regengebied zich uit over Nederland. Wat vaststaat is dat het de komende 24 uur kletsnat wordt, want vrijwel overal valt meer dan 20 millimeter, lokaal zelfs meer dan 30 millimeter. De wind is daarbij eerst nog zuidwestelijk, waardoor koude lucht Nederland nog niet kan bereiken.

Dat verandert maandagochtend, wanneer de wind in het oosten en noordoosten draait naar oostelijke richtingen. Daardoor kan koudere lucht ons land binnentrekken en gaat de neerslag steeds vaker over in natte sneeuw. Om de regen over te laten gaan in sneeuw is het daarnaast van belang dat de neerslag intens genoeg is. In de loop van maandagochtend kan zich in dat geval langzaam een sneeuwdek van enkele centimeters gaan vormen in een strook over het noordoosten van het land. De sneeuw kan makkelijk blijven liggen op grasvelden, auto’s en tuintafels. Op de weg zal het wat langer duren voor zich een sneeuwdek kan vormen.

Het is nog onzeker waar deze strook precies komt te liggen. Sommige weermodellen laten het vooral in Groningen, Friesland en Drenthe sneeuwen, andere weermodellen leggen het zwaartepunt over Overijssel en Flevoland.

Ook elders sneeuwvlokken
In de loop van de middag en avond trekt de neerslag richting het zuidoosten, waardoor ook het midden en zuidoosten uiteindelijk met (natte) sneeuw te maken krijgen. Of het daar ook tot een sneeuwdek komt is nog onzeker, omdat het wel hard genoeg moet sneeuwen. De hoger gelegen delen zoals de Veluwe, Utrechtse heuvelrug en de Limburgse heuvels hebben de beste papieren.

Nadat de sneeuw is weggetrokken in de avond en nacht naar dinsdag daalt het kwik vooral landinwaarts net onder nul. Dan is het oppassen voor bevriezing van natte weggedeelten.

Winterse week
Wie na maandag hoopt op zachter weer komt bedrogen uit, want voorlopig is het licht winterse weertype aan zet. Dinsdagavond is opnieuw kans op winterse buien en ook donderdag en vrijdag zijn er mogelijkheden tot sneeuw. Overdag is het daarbij vaak een aantal graden boven nul, ’s nachts hebben we op veel plaatsen met vorst te maken.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button