Algemeen

Roeden molen Edens repareren of vervangen?

- advertentie -

Winschoten – Vandaag, woensdag 29 november, is een belangrijke dag voor molen Edens aan de Nassaustraat. Deze molen draait al sinds april niet meer, omdat de roeden, dit zijn de 2 grote ijzeren balken waar de wieken aan vast zitten, tijdens een controle zijn afgekeurd.

- advertentie -

Vandaag controleert het gerenommeerde inspectiebureau SGS hoe deze roeden er aan toe zijn. Er wordt gekeken of ze nog te repareren zijn of toch in zijn geheel moeten worden vervangen. En in het geval van het laatste, daar zit eigenaar gemeente Oldambt niet op te wachten. Want zo’n grote operatie kost al snel meer dan honderdduizend euro.

40 jaar oud
Deze roeden zijn nu zo’n 40 jaar oud en dat is volgens de molenaars het kantelpunt in het meegaan van deze ijzeren balken. Ook de andere 3 molens binnen de gemeente krijgen een inspectiebeurt.

Deze molen Edens is in het verleden zeer intensief gebruikt en niet alleen verplaatst en verhoogd, maar ook wat de inrichting betreft vaak gewijzigd. Oorspronkelijk alleen een pelmolen werd dit ná 1855 (opheffing van de belasting op het gemaal!) een korenmolen.

In 1880 werd een meelfabriekje met – toentertijd – een stoommachine aangebouwd. Omstreeks 1977 werd dit, tezamen met een groot graanpakhuis, helaas afgebroken.

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button