Weerbericht

Eerste lokale ijsdag van winter 2023-2024 een feit

- advertentie -

Nieuw-Beerta – In Eelde (Noord-Drenthe) en Nieuw Beerta (Oost-Groningen) kwam de temperatuur vandaag niet boven het vriespunt uit. Daarmee is de eerste lokale ijsdag van het winterseizoen een feit en dat is vroeger dan gebruikelijk. Normaal valt de eerste lokale ijsdag in ons huidige klimaat op 19 december. Het werd maximaal -0,3 graden in Eelde en -0,4 graden in Nieuw Beerta.

- advertentie -

Tot de eerste officiële ijsdag is het nog niet gekomen. In De Bilt werd het vandaag maximaal 0,9 graden.

De vorige keer dat het ergens in ons land de hele dag bleef vriezen was op 25 januari van dit jaar. Toen bleef het in Twente, Nieuw Beerta en Deelen nipt vriezen.

Vorig jaar op 9 december de eerste lokale ijsdag
In de vorige winter kwam het op 9 december tot de eerste lokale ijsdag. Dit vormde het begin van een korte periode waarin op verschillende plaatsen op natuurijs geschaatst kon worden. In de winter van 2021-2022 vond de eerste lokale ijsdag op 22 december plaats en het jaar ervoor bleef het kwik voor het eerst op 10 december lokaal onder nul. In de twee voorgaande winters was het pas op 21 januari en 22 januari zover.

Records
De meest vroege lokale ijsdag werd op 30 oktober 1940 gemeten. In Maastricht werd het toen niet warmer dan -0,2 graden. De meest late lokale ijsdag staat ook op naam van Maastricht. Op 5 april 1911 werd het niet warmer dan -0,5 graden.

Elke winter wel ergens een lokale ijsdag
Er is nog nooit een winter geweest waarbij het op geen enkel KNMI-meetpunt tot een ijsdag kwam. De winter van 2019-2020 kwam echter wel heel dichtbij met alleen in het Limburgse Ell op 21 januari 2020 een ijsdag. Het was toen niet alleen maar één ijsdag, maar het was met -0,1 graden ook heel nipt.

- advertentie -

Normaal drie tot elf ijsdagen
In de klimaatperiode 1991-2020 zijn drie tot elf ijsdagen heel normaal en de meeste ijsdagen komen in het oosten en noordoosten voor. Gemiddeld blijft het kwik in Nieuw-Beerta (Groningen) op elf dagen beneden het vriespunt. Op het meetpunt Twente (Overijssel) komen gemiddeld gezien negen ijsdagen voor met een maximumtemperatuur het hele etmaal onder nul. Op het hoofdstation in De Bilt komen gemiddeld zes ijsdagen in het winterhalfjaar voor.

- advertentie - 

Veruit de meeste ijsdagen in het winterhalfjaar werden genoteerd in de winter van 1947. Van november 1946 tot en met maart 1947 bleef de temperatuur in Eelde op maar liefst 61 dagen het hele etmaal onder nul. Het record voor De Bilt staat op 49 ijsdagen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button