Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Weerbericht

Komende dagen overlast door houtkachels verwacht

- advertentie -

Landelijk – Na een wisselvallige periode met veel regen en van tijd tot tijd flink wat wind keert de rust de komende tijd weer terug in de atmosfeer. De dagen verlopen vaker droog en er staat weinig wind. Hierdoor kan rook afkomstig van houtstook blijven hangen en overlast veroorzaken.

- advertentie -

Vandaag trekken nog buien over het land waardoor de lucht lokaal wordt gereinigd. Vanaf morgen nemen de neerslagkansen duidelijk af en ook de wind houdt zich dan rustig. Vooral in het binnenland staat er weinig wind waardoor overlast verwacht kan worden.

Door het rustige weer kan houtrook en andere luchtvervuiling boven ons land blijven hangen. En daarmee wordt de lucht komende dagen steeds wat viezer. Vooral in het binnenland is dit het geval. In de kustgebieden staat wat meer wind, waardoor de overlast hier waarschijnlijk wat minder is. Hoewel het prettig en gezellig is om tijdens de donkere dagen voor kerst de openhaard of houtkachel aan te doen kan het ook overlast veroorzaken. Wie een alternatief heeft om het huis te verwarmen raden we aan om de houtkachel uit te laten.

Voor mensen met een luchtwegaandoening is het een goed idee om rekening te houden met de vieze lucht bij het ventileren van je woning. Pas ook je gebruik van medicatie hierop aan. Overigens is houtrook voor iedereen schadelijk. Mensen met ziektes zoals astma hebben er alleen eerder en merkbaarder last van.

Niet alleen overlast door houtkachels
Woon je in een woonwijk met veel openhaarden? Dan kun je deze dagen extra hinder ondervinden, maar dat geldt net zo goed voor omwonenden van biomassacentrales. Daarnaast kunnen de uitlaatgassen van het verkeer ook blijven hangen en smog veroorzaken.

Wanneer wordt het beter?
Donderdag en vrijdag staat in heel het land weinig wind. In het weekend steekt waarschijnlijk een matige zuidwestenwind op, waardoor de luchtkwaliteit langzaam wat zal verbeteren. Vlak aan zee is de wind mogelijk vrij krachtig, waardoor hier geen overlast zal zijn. In de nieuwe week nemen de neerslagkansen weer toe.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button