Economie

Google start bouw nieuw datacenter in Winschoten, investeert 600 miljoen euro

- advertentie -

WinschotenVandaag kondigt Google de start aan van de werkzaamheden voor de bouw van een nieuw datacenter in Winschoten in de gemeente Oldambt. Dit betekent een investering van 600 miljoen euro.

- advertentie -

Sinds 2014 heeft Google 3,8 miljard euro geïnvesteerd in datacenters en de bijbehorende digitale infrastructuur in Nederland. Daarnaast heeft Google miljoenen geïnvesteerd in Nederlandse water-, wind- en energieopslagprojecten en streeft het ernaar om in 2030 overal en altijd op CO2-neutrale energie te opereren.

Gemeente Oldambt is blij met de komst van Google
Wethouder Jurrie Nieboer, kreeg vanmorgen te horen dat hij hier naar toe moest komen, omdat burgemeester Cora-Yfke Sikkema en wethouder Erich Wunker beide geveld zijn door corona. “Als wethouder voor energie- en klimaatbeleid, ben ik ook nauw betrokken geweest bij de komst van dit 13 ha grote datacentrum. Ik ben erg blij dat het nu duidelijk wordt wat hier op deze locatie gaat gebeuren.”

(lees verder onder de foto)

Foto: Frans Stegeman/ OldambtNu.nl

“Wij zijn er trots op om een internationaal bedrijf als Google hier welkom te mogen heten. Een datacentrum is een toegevoegde waarde als het gaat om data dienstverlening ook voor bedrijven hier in Oldambt en daarnaast zorgt Google ook voor werkgelegenheid, wat wij als gemeente ook heel erg belangrijk vinden.  Kijk er werken heel veel techneuten binnen dit bedrijf, maar het is ook belangrijk dat  mensen in de schoonmaaksector, groenonderhoud etc. hier ook een vaste baan kunnen vinden.”

Betrokkenheid
Marco Ynema, Data Center Lead in Nederland, voegt hieraan toe: “Mensen maken steeds meer gebruik van digitale tools, en organisaties en overheden in Nederland stappen over naar de cloud. Google’s betrokkenheid bij Nederland is ongekend en de start van de bouw van een nieuwe locatie in Winschoten vandaag bewijst dat. Daarnaast blijven we lokale maatschappelijke organisaties, communities, scholen en bedrijven in het gebied actief ondersteunen. We zijn er trots op dat we Nederland al vele jaren onze thuis noemen en kijken uit naar nog de komende jaren.”

- advertentie -

(lees verder onder de foto)

- advertentie - 
Foto: Google

TopDutch
De NOM, Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland, was vanaf het begin betrokken bij de keuze voor deze nieuwe locatie voor Google. Dina Boonstra, algemeen directeur van de NOM: “We zijn heel blij met de beslissing van Google om zich in Winschoten te vestigen. Dit zet de TopDutch regio internationaal gezien nog meer op de kaart. Google is al jarenlang een belangrijke werkgever in de provincie Groningen en deze nieuwe vestiging versterkt de band van één van ’s werelds grootste technologiebedrijven met Noord-Nederland.”

Economische impact
Sinds 2014 heeft Google 3,8 miljard euro geïnvesteerd in datacenters en aanverwante digitale infrastructuur in Nederland. De locaties in Eemshaven en Middenmeer zijn momenteel goed voor ongeveer 670 directe banen in het datacenter. De nieuwe locatie in Oldambt zal nog eens enkele tientallen banen opleveren.

Een impactstudie van Google en Deloitte schat dat de investeringen van Google in datacenters in Nederland tussen 2017 en 2022 gemiddeld leiden tot een economische impact van 1,7 miljard euro per jaar, gemeten naar bbp. Hiervan draagt ongeveer 840 miljoen euro per jaar direct bij aan de Nederlandse economie. Daarnaast zorgen de investeringen voor 700 miljoen aan indirecte economische impact en 200 miljoen euro aan geïnduceerde economische impact.

(lees verder onder de foto)

2,6 miljard euro
Voor 2022, het meest recente jaar dat is meegenomen in de impactstudie van Deloitte en Google, wordt de bijdrage van datacenters aan het Nederlandse bbp geschat op ongeveer 2,6 miljard euro in totaal (direct, indirect en geïnduceerd).

Tussen 2017 en 2022 zorgden de investeringen en activiteiten van Google in de Eemshaven en Middenmeer voor gemiddeld 410 directe arbeidsplaatsen per jaar (670 banen in het meest recente jaar van de studie, 2022), waaronder werknemers van het Google datacenter, tijdelijke werknemers, fulltime leveranciers en aannemers.

Indirect werden 5.800 banen gecreëerd door leveranciers en aannemers van Google en 1.020 banen werden geïnduceerd gecreëerd door de huishoudelijke uitgaven van directe en indirecte werknemers.

Lokale investeringen in duurzame infrastructuur 
Het doel van Google is om tegen 2030 een netto nul-uitstoot te bereiken in alle eigen activiteiten en waardeketen. Het bedrijf heeft dan ook ambitieuze doelstelling op het gebied van energie en wil dat alle kantoren en datacenters werken op 24/7 CO2-neutrale energie.

In 2023 kondigde Google een Power Purchase Agreement aan met Eneco van 153MW om de energievoorziening van de datacenters verder CO2-neutraal te maken en een long-term solar PPA met EDPR voor de afname van schone energie door zonne-energiecentrale die EDPR in Nederland ontwikkelt.

(lees verder onder de foto)

Foto: Frans Stegeman/ OldambtNu.nl

Energiebesparing
De nieuwe locatie in Winschoten kan de restwarmte van het koelproces van het datacenter opvangen en overdragen aan geschikte toekomstige afnemers. Het opvangen van de warmte van het datacenter is een kans voor energiebesparing en draagt lokaal bij aan de energietransitie. De locatie wordt ook voorzien van zonnepanelen op het dak, in lijn met Google’s doelstellingen op het gebied van hernieuwbare energie.

In 2021 investeerde Google 45 miljoen euro in de bouw van een waterzuiveringsinstallatie die water uit het Eemskanaal verwerkt en levert aan bedrijven in de Groningse havengebieden voor koeling, waaronder Google’s datacenter in de Eemshaven. Google investeert ook in lokale waterbeheerprojecten in de provincie Groningen.

Groeikansen voor Nederland en Europa
Google wil een partner zijn voor Nederland, dat een van de digitale koplopers in Europa is. Organisaties en overheden in Nederland stappen steeds meer over op de Cloud. In de afgelopen vijf jaar is het gebruik van Cloud Computing door bedrijven in Nederland bijna verdubbeld. Die groeiende vraag is de reden waarom Google investeert in een digitale infrastructuur die voor iedereen werkt.

Sterke infrastructuur
Naast het investeren in een sterke infrastructuur wil het bedrijf Nederlanders en Europeanen helpen bij het trainen van digitale vaardigheden. In november lanceerden Code School Finland en Google ‘Code & Create’ een gratis trainingsprogramma voor basisschoolleraren in de steden in de buurt van de Google datacenters in Middenmeer en Eemshaven.

Tussen 2017 en 2022 heeft Google.org 6,1 miljoen euro aan subsidies toegekend aan Nederlandse communities om STEM (‘Science, Technology, Engineering, Mathematics’)-onderwijs en beroepsopleidingen te verbeteren, werkgelegenheidstrainingen voor vluchtelingen te bieden, en om kleine bedrijven COVID-19-ondersteuning te bieden.

Benieuwd hoe een Google datacenter er van binnen uit ziet? Je vindt hier ook een video die gefilmd is achter de deuren die normaal gesloten blijven.

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button