Algemeen

Hoogheem Erfgoed & Logies wint Pieter van Vollenhovenprijs voor geslaagde herbestemmingen boerderij Hoogheem

- advertentie -

Nieuwolda – Doorzettingsvermogen en lef zijn de doorslaggevende argumenten van de jury geweest voor het aanwijzen van Hoogheem Erfgoed & Logies in Nieuwolda als één van de twee winnaars van de Pieter van Vollenhovenprijs 2023. Op 12 december reikte oud-voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds prof. mr. Pieter van Vollenhoven de prijs persoonlijk uit aan de Ronny en Karin Sauselé-Bakker, eigenaren van de dit prachtige herbestemmingsproject.

- advertentie -

Herbestemmen van monumenten is vaak geen eenvoudige opgave. Met de prijs, die door een onafhankelijke jury van erfgoedspecialisten wordt toegekend, wil prof. mr. Pieter van Vollenhoven zijn grote waardering uitspreken voor de initiatiefnemers: “Het doorzettingsvermogen en lef van Karin en Ronny en de wijze waarop zij hun monument een nieuw leven hebben gegeven is bewonderingswaardig. Het is een bijzonder goed geslaagd voorbeeld en dankzij deze mensen met passie voor erfgoed, en met hen vele betrokkenen, kunnen de monumenten behouden blijven.”

(lees verder onder de foto)

Foto: ingezonden

 De winnaars
Hoogheem Erfgoed & Logies – Nieuwolda
Boerderij Hoogheem uit 1771 is een unieke boerderij omdat het de enige nog overgebleven boerderij is van het Oldambster type in zijn oorspronkelijke vorm. Het is sinds de jaren dertig van de vorige eeuw niet meer bewoond waardoor ook het interieur nagenoeg onveranderd is gebleven.  Het doel van de herbestemming is behoud voor de toekomst en te zorgen dat mensen kunnen genieten van dit mooie erfgoed. Er zijn twee luxe erfgoed vakantiewoningen gerealiseerd, waarvan één in het oude woongedeelte en volledig in oude stijl waarbij je kunt ervaren hoe het was om in zo’n bijzondere boerderij te wonen.

(lees verder onder de foto)

Foto: ingezonden

Los van het feit dat het pand prachtig gerestaureerd is met behoud van uitstraling en karakter, is de jury bijzonder onder de indruk van het lef dat initiatiefnemers getoond hebben. Zij hebben het hele voorbereidingstraject tot aan de restauratie gedaan zonder dat ze eigenaar waren; en allemaal zonder de garantie dat ze überhaupt de aankoop rond zouden krijgen.  Juryvoorzitter prof. mr. Pieter van Vollenhoven: “De aanpak staat voor mij als voorbeeld voor de grote opgave in Nederland om een deel van de agrarische bebouwing op een respectvolle manier te herbestemmen. Ook andere agrarische herbestemmingsprojecten worden hiermee geëerd.”

- advertentie -

(lees verder onder de foto)

- advertentie - 
Foto: ingezonden                                                  

Over de Pieter van Vollenhovenprijs
De Pieter van Vollenhovenprijs is een jaarlijks terugkerende prijs aan een particulier of organisatie die de uitdaging is aangegaan om een monument in Nederland te behouden door het een nieuwe bestemming te geven. De prijs is in 2013 aangeboden aan prof. mr. Pieter van Vollenhoven bij zijn afscheid na zijn 27 jaar voorzitterschap van het Nationaal Restauratiefonds.

In zijn jaren als voorzitter heeft de heer Van Vollenhoven zich sterk gemaakt voor initiatiefnemers die hun nek uit steken om een monument te kunnen behouden. Om dit gedachtengoed levend te houden is de prijs ingesteld, ter stimulering voor initiatiefnemers die een monument een nieuw leven willen geven. Ieder jaar is er een geldbedrag van € 10.000,-  beschikbaar, dit bedrag wordt gedeeld onder de winnaars.

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button