Weerbericht

Weekendweer: onstuimig tijdens slot 2023 en jaarwisseling

- advertentie -

De Bilt – Het laatste weekend van 2023 verloopt wisselvallig met vooral op zondag, oudejaarsdag, talrijke buien. Zaterdag is het lange tijd droog met soms zon en daarna veel bewolking. De middagtemperatuur komt beide weekenddagen tussen 8 en 10 graden uit. Tijdens de jaarwisseling is het wat onstuimig met een vrij krachtige wind en kans op buien. Aan de kust kan het hard waaien met mogelijk zware windstoten.

- advertentie -

De afgelopen dagen verliepen wisselvallig en ronduit zacht met soms veel wind. Hierdoor leek het eerder herfst dan winter. Ook komend weekend ziet er helaas niet rooskleurig uit voor buitenactiviteiten. Zo zacht als vorig jaar wordt het niet. Toen kwam het nog tot een uitzonderlijke zachte jaarwisseling met meerdere temperatuurrecords als gevolg.

Vandaag is het wisselvallig met vooral vanochtend buien. In de middag beperken de buien tot het zuiden en oosten. In het noorden en noordwesten kan tijdelijk de zon doorbreken. Het wordt 10 of 11 graden. In de avond is opnieuw kans op buien.

Zaterdag lang droog
Het weer is op zaterdag wat vriendelijker. Wie vroeg de deur uitstapt zal meteen merken dat er minder wind staat dan de voorgaande dagen. De wind is matig en komt uit het zuidwesten. Aan de kust is de wind matig tot vrij krachtig. Het is droog met wolkenvelden en zo nu en dan wat zon.
In de middag raakt het vanuit het zuidwesten bewolkt en lokaal kan een klein beetje regen of motregen vallen, maar veel stelt het niet voor. Het wordt 8 graden in het noordoosten tot 10 graden in het zuiden van het land.

Buien op oudejaarsdag
De laatste dag van het jaar verloopt wisselvallig met in de ochtend op verschillende plaatsen regen en daarna buien en droge perioden. De middagtemperatuur ligt rond 9 graden en er staat opnieuw een matige tot vrij krachtige wind uit het zuiden tot zuidwesten.

Onstuimig en wisselvallig tijdens de jaarwisseling
Tijdens de jaarwisseling komen waarschijnlijk verspreid over het land enkele buien voor, maar er zijn ook droge perioden met opklaringen. Met een beetje pech komt het in jouw regio tot meerdere buien. Aan zee kan het stevig waaien, met een harde wind en kans op zware windstoten. Dat kan gevaar opleveren bij het afsteken van vuurwerk. Wat verder landinwaarts is de wind (vrij) krachtig en in het binnenland staat een matige tot vrij krachtige wind. Om middernacht ligt de temperatuur op grote schaal tussen 6 en 8 graden, maar door de wind voelt het een aantal graden kouder aan.

Wisselvallige start van 2024, wel minder zacht
In het nieuwe jaar komen we vaker in de koudere lucht terecht met een temperatuurdaling als gevolg. Maandag, op nieuwjaarsdag, is het nog zo’n 9 graden, maar daarna lijkt de temperatuur overdag wat lager uit te komen. De onzekerheid in de verwachting neemt wel toe. Tijdens de nachten daalt het kwik naar enkele graden boven het vriespunt. Het weerbeeld blijft wisselvallig met dagelijks kans op regen of buien, maar ook droge perioden waarin de zon door kan breken.

2024 gaat dus van start met gebruikelijkere temperaturen dan de laatste dagen van 2023. 2023 gaat de boeken in als recordwarm, recordnat en het op zes na zonnigste jaar sinds de metingen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button