Weerbericht

Donderdag en vrijdag kans op overlast door houtrook

- advertentie -

Landelijk – Bewolkt en rustig weer draagt bij aan slechte luchtkwaliteit. Door het rustige winterweer is de komende dagen de kans op overlast van houtrook aanzienlijk. Donderdag en vrijdag neemt de wind verder landinwaarts af naar zwak, waardoor houtrook makkelijk in woonwijken kan blijven hangen. Na vrijdag verbetert de luchtkwaliteit waarschijnlijk weer.

- advertentie -

Donderdag neemt de wind in het binnenland af naar zwak. Bij weinig wind, waait de rook minder goed weg. Tijdens de nacht naar donderdag is het helder, maar tijdens de nacht van donderdag naar vrijdag zijn er wolkenvelden en kan mist ontstaan.

Zeker bij rustig weer met bijvoorbeeld bewolking of mist is vuur stoken ongunstig. En als de luchtkwaliteit al slecht is, bijvoorbeeld bij smog door fijnstof, verergert rook de situatie. In de kustprovincies staat over het algemeen wat meer wind, waardoor deze regio’s minder gevoelig zullen zijn voor houtrook.

Stookalert
Het RIVM geeft sinds 2019 een ‘stookalert’ af. Via een ‘stookalert’ roept het gezondheidsinstituut mensen op om dan geen hout te stoken in vuurkorven, kachels of open haarden. Het instituut doet dit om gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving te voorkomen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button