Cultuur

Speeltrommel van Olle Witte krijgt nieuw programma met maatschappijkritische melodieën

- advertentie -

Winschoten – Op vrijdag 12 januari heeft de speeltrommel van het carillon in de Olle Witte een nieuw programma gekregen. De stadsbeiaardier heeft samen met Simon Laudy van Klokkengieterij Reiderland de melodieën gekozen, bewerkt en op de trommel geplaatst. Het programma bevat geëngageerde en maatschappijkritische melodieën, die tot medio juni te horen zullen zijn.

- advertentie -

Eén van de melodieën die op de speeltrommel te horen is, is Psalm 58 ‘Gij hoge raad, (…) spreekt gij wel recht?’. Deze psalm heeft een kritische boodschap aan degenen die gerechtigheid moeten brengen. Daarnaast is Bob Marley’s ‘Redemption Song’ te horen op het kwart over het uur. Dit nummer is een oproep tot vrijheid.

Op het halve uur zal de bekende melodie van ‘We shall overcome’ klinken. Dit lied is wereldwijd bekend en staat symbool voor solidariteit en gemeenschap in de strijd voor gelijke rechten. Tot slot zal ‘Dona nobis pacem’ te horen zijn op het kwartier voor het hele uur. Deze Latijnse zin betekent ‘Geef ons vrede’ en vraagt aandacht voor vrede en verdraagzaamheid in de wereld.

(lees verder onder de foto)

Foto: ingezonden

Op de foto is te zien hoe Simon Laudy van Klokkengieterij Reiderland een ‘noot’ op de speeltrommel plaatst. Laudy is al meer dan 30 jaar betrokken bij dit werk en zorgt ervoor dat de melodieën keer op keer perfect klinken.

Het nieuwe programma van de speeltrommel in de Olle Witte belooft een bijdrage te leveren aan het maatschappelijk bewustzijn van de luisteraars. Het zal nog zeker tot medio juni te horen zijn en biedt zo een constante herinnering aan de thema’s die belangrijk zijn in onze samenleving.

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button