Weerbericht

Sneeuwbuien op Blue Monday: Lokaal kan het kortstondig wit worden

- advertentie -

Landelijk – Maandag is het Blue Monday, maar het weerbeeld is zeker niet saai en somber. Er trekken talrijke sneeuwbuien over het land. Tussen de buien door schijnt de zon en wordt het 2 tot 5 graden. Tijdens een felle bui kan het tijdelijk wit worden. Ook de dagen daarna is er dagelijks kans op sneeuw.

- advertentie -

Het weerbeeld van maandag bevat zonnige momenten, maar ook talrijke sneeuwbuien die vanaf de Noordzee over het land trekken. Wanneer buien in een lijn langere tijd over hetzelfde gebied trekken, zou zich lokaal een sneeuwlaagje kunnen vormen. Lokaal kan dus even sprake zijn van een White Monday in plaats van een Blue Monday.

In de kustgebieden zorgt wind van zee ervoor dat de temperatuur te hoog blijft voor serieuze sneeuwval. Daar wordt de neerslag meestal vermengd met regen of wat hagel. Tussen de buien door wordt het 2 of 3 graden in het binnenland en 4 of 5 graden vlak aan zee. Tijdens een felle sneeuwbui ligt de temperatuur rond het vriespunt.

Meer sneeuw later in de week?
Ook dinsdag trekken nog enkele buien over het land, vooral over het noorden. In de middag schijnt ook regelmatig de zon. Het wordt nog iets kouder met middagwaarden van 1 tot 4 graden.

Woensdag lijkt overwegend droog en rustig te verlopen met vrij veel bewolking. Vanuit de Atlantische Oceaan trekt een neerslaggebied naar Europa, maar lijkt ons land (grotendeels) te ontwijken. Mogelijk krijgt het uiterste zuiden iets van het neerslaggebied mee, maar de kans hierop is een stuk kleiner geworden. Het wordt wel koud met 1 of 2 graden boven het vriespunt. Na woensdag is er een afwisseling van wolkenvelden, zonnige perioden en enkele winterse buien. Overdag is het gemiddeld 4 graden en tijdens de nacht vriest het licht.

Daglichtperiode nog vrij kort
De dagen worden in januari weer langer, maar op Blue Monday is de daglengte nog wel relatief kort. De zon komt in het midden van het land om 8:42 uur op en gaat rond 16:57 uur onder. Hiermee is de daglichtperiode al zo’n 24 minuten langer dan het op 1 januari was.

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button