Weerbericht

Weekendweer: zaterdag nog licht winters, zondag overgangsdag

- advertentie -

De Bilt – Na een week met volop winterse perikelen gaat het weerbeeld komend weekend veranderen. Zachtere lucht probeert ons land te veroveren. Zaterdag is het nog relatief koud met 0 tot 5 graden, maar zondagavond wordt het alweer 5 tot 8 graden. Zondagochtend is een kleine kans op ijzel. Daarna lopen de temperaturen flink op en zondagavond gaat het op steeds meer plekken regenen. Ook de wind neemt flink in kracht toe.

- advertentie -

Vandaag verloopt nog vrij koud met aanvankelijk enkele winterse buien die over het land trekken. Tijdens een intensievere bui kan het kortstondig even wit worden. In de loop van de dag overheersen de droge momenten en schijnt de zon geregeld.

Fraaie winterdag
Zachte lucht probeert dit weekend dus terrein te winnen, maar zaterdag wil dit nog niet echt lukken. We krijgen opnieuw te maken met een relatief koude winterdag. De temperatuur stijgt uiteindelijk naar 2 graden in het binnenland tot een graad of 5 aan zee. In Zuid-Limburg is het met temperaturen rond het vriespunt nog wat kouder. Dat komt voornamelijk door het nog steeds aanwezige sneeuwdek wat hier dan nog ligt. Het blijft overal droog en met een afwisseling van zon en wolkenvelden is het best een fraaie winterdag.

Zondag toenemende neerslagkansen
Op zondag gaat de zachte lucht het wel winnen. Na een nacht met lichte vorst beginnen we de dag nog koud met in het binnenland temperaturen rond het vriespunt. De temperaturen lopen geleidelijk op en de hoogste waarden worden in de avond gehaald. De thermometers wijzen dan 5 tot 8 graden aan. Dat is een stuk hoger dan voorgaande dagen en ook iets hoger dan de gebruikelijke waarden. Normaal gesproken is het halverwege januari een graad of 5. De dag verloopt grotendeels droog.

Zondagochtend ijzelkans
In de ochtend kan wat lichte neerslag vallen en omdat de wegdektemperaturen op veel plekken dan nog onder nul liggen is er een kleine kans op verraderlijke gladheid. Zeker iets om in de gaten te houden! Pas in de late avond en in de nacht naar maandag gaat het vanuit het westen op steeds meer plekken regenen, maar van gladheid is dan zeker geen sprake meer.

Ook meer wind
Een ander aandachtspunt is de wind die dit weekend flink toeneemt. Zaterdag valt het nog mee. alleen aan de kust staat een (vrij) krachtige zuidwestenwind. Zondag waait het in heel het land stevig. In de loop van de dag neemt de wind verder in kracht toe en vooral zondagavond en in de nacht naar maandag kan het tot een stormachtige zuidwestenwind komen in de kustgebieden.

Dit onstuimige weerbeeld houdt ook maandag de hele dag aan. In heel het land kunnen zware windstoten voorkomen en aan de kust komt het mogelijk tot een officiële storm met zeer zware windstoten. Dat zou al de tweede storm van het nieuwe jaar zijn, na storm Henk op 3 januari . Het is maandag wel zeer zacht met maxima die uitkomen tussen 10 en 13 graden. Mogelijk wordt het daarmee zelfs de warmste 22 januari ooit gemeten. Ook de de dagen daarna blijft het zacht en is het aanvankelijk vrij onstuimig met flink wat neerslagkansen.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button